Koska olen ehdoton kastikemies, pieni kertaus ja muistutus tiettyjen kastikkeiden olemassaolosta myös itselleni on paikallaan. Tasaisen itsemurhaavasti tippuilee postiinikin kysymyksiä siitä, millainen kastike sopisi millekin ruualle. Ja ovathan Soosin olympialaisetkin alkamassa. Aionkin heittää rinkiin muutaman postauksen mittaisen soosikoulun, jossa käydään läpi ranskalaiset klassikot so. äitikastikkeet ja jotain niiden variantteja sekä käyttökohteita. Ehkä jotain myös näiden ulkopuolelta.
Marie-Antoine Caramê jakoi 1800-luvun alussa ranskalaiset äitikastikkeet neljään luokaan les quatre grandes sauces françaises: bechamél, velouté, espagnol, saksalainen kastike (allemande). Kaikkien kokkien isä, äiti, anoppi, kyty ja suvunsukulainen Auguste Escoffier tiputti listalta saksalaisen ja lisäsi sekä hollandaisen että tomaattisoosin.
Seuraavaksi tulossa: Bechamél
Sitä odotellessa: Paljon bechamelia
Jee!
VastaaPoistaOlen ollut jo monta vuotta sitä mieltä, että jos kastikkeista puhutaan, niin Polkkapossu is thö mään!! Jee, postauksia odotellen!
VastaaPoista