Tämä klassikko on Jacques Cousteaun pipan ohella ehdoton ranskalainen lempparini. Béchamel on maultaan parempi, mutta pipaa voi käyttää maustamaan vaikkapa janssoninkiusausta maustetun kilohailin puutteessa.
Joskus kuuluu sellaista purnausta, että niitä kastikkeita on niin vaikea väkertää, kun ei ikinä muista raaka-aineiden mittasuhteita. Surkea, väsynyt ja muutenkin epärelevantti perustelu, sillä vaikka mittasuhteet olisivatkin väärät, voi jälkikäteen kastikkeen koostumusta muuttaa lisäämällä joko nestettä tai suurustetta. Béchamelin tapauksessa suhteet on kuitenkin helppo muistaa - 2:2:4. Eli 2 rkl voita, 2 rkl vehnäjauhoja ja 4 dl maitoa. Tämän kun valmistaa muutaman kerran, huomaa millaisen paksuuden mikäkin ruokalaji vaatii. Jos paksuutta tarvitaan lisää, pitää sekoittaa hieman vehnäjauhoja maitoon ja sitten kaataa keitokseen sekoittaen. Muista, että vehnäjauhojen kypsyminen kestää n. 10 minuuttia.
Béchamel eli valkokastike
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
suolaa
Sulata voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Älä päästä ruskistumaan, lisää maito hiljalleen hyvin sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Mausta muskottipähkinällä, pippurilla ja suolalla.
Béchamel humppaa niin kalan, kasvisten kuin possunkin kanssa. Parhautta tälle peruskastikkeelle antaa kuitenkin sen muunneltavuus. Lisäämällä siihen esimerkiksi pakastepinaattia, saa kivan ja halvan kotiruoan perunoiden ja kalapuikkojen kanssa. Mutta tässä lisää kastikkeita - klassikkoita ja ei niin klassikkoita. Ideana on siis, että pohjana toimii béchamel ja siihen sitten lisätään jotain raaka-aineita. Joihinkin myös ruokasuositus.
Mornay Munankeltuainen
+ juustoraastetta, josta puolet parmesaania ja puolet
gruyèrea. Gratinointi, lasagne, kasvikset.
gruyèrea. Gratinointi, lasagne, kasvikset.
Soubise Paistettua sipulia pyreenä. Grillattu possu, kana, kala.
Tomaatti-soubise Paistettua sipulia pyreenä. Tomaattipyreetä.
Cheddar Cheddaria, sinappia, worchestershirea. Kasvikset, pasta, kala.
Aurore Tomaattipyreetä, (ranskankermaa).
Tillikastike Tilliä. Kala.
Currykastike Mustaherukkahyytelöä, currya. Kana ja keitetty peruna.
Persiljakastike Persiljaa. Uunikala.
Ècossaise Keitettyä kananmunaa, vihannessilppua. Peruna ja kala.
Kapriskastike Kapriksia, kanelia, valkosipulia. Tagliatelle-pasta.
Herkkusienikastike Herkkusieniä, sitruunamehua, parmesaania. Pasta. Parsakaaligratiini.
Porkkanakastike Keitettyjä lanteiksi viipaloituja porkkanoita, rakuunaa.
Tämä oli todella hyvä setti kastikkeita ja näppärästi kasattuna yhteen. Tästä on aloittelevankin kokin helppo lähteä loihtimaan kastikkeita aterioille. Béchamel-nimenä saattaa tuntua monesta oudolta, mutta sisältönä on ihan tavalliset ainesosat. Yksinkertaista ja helppoa, siitä mä pidän :)
VastaaPoistaMinä diggaan kanssa sitä pipaa.
VastaaPoistaEilen tein pinaattiplätyi ja munakastiketta. Voi jehna että oli hyvää ja vaivatonta.
VastaaPoista