18.8.2008

Kotiruokaa ja ei ihan kotiruokaa

Millaisia kokemuksia ihmisillä mahtaa olla punaisen basilikan kasvattamisesta? Aika kituvaa puuhaa nimittäin on. Jos jokin basilikalajike pitäisi valita kasvimaalle, niin ilmeisesti thaibasilika, se kun ei vaadi kuin lämmintä kättä, pusipuseja ja ripauksen troppeja. Riesaksi asti siitä ei kuitenkaan ole, vaikka saattaakin rönsähtää kuin minttu. Puskasta tulee mahtava, jopa puumainen, jos tarpeeksi vetkuttaa. Silloin on kyllä jo myöhäistä syömiselle.

Punainen basilika on mahtava koristeena. Ei se huonoa kielelläkään ole, hieman vihreää julkimoserkkuaan miedompi. Joskus luulin, että punainen pesto tehdään punaisesta basilikasta, paitsi en oikeasti. Väriaineellahan se tietysti tehdään vihreästä pestosta.

Mihin punaista basilikaa sitten käytetään? No oikeastaan kaikkeen, mihin vihreääkin, mutta vähän muuhunkin. Seuraavassa hieman vinkkejä.

Hedelmäsalaattiin: jos joskus yllätyit siitä, että raejuusto maistuu hyvältä hedelmäsalaatissa, niin ylläty uudestaan lisäämällä vielä punaista basilikaakin. En ole varmaan koskaan kokeillut sekä basilikan että raejuuston kanssa. Haaste jollekin, joka ymmärtää haastettunsa.

Uppopaistettuja basilikan lehtiä: pikainen tiputus kiehuvaan rasvaan. Väri jää, aromit säilyvät ja tulee kiva rapeus.

Appelsiini-basilikahilloke esimerkiksi ankan kanssa. Voi miau mikä maku. Ja vuh. Ohje ehkä joskus, jos joku haluaa.

Punabasilikasiirappia ja paahtovanukasta. Mittaa kattilaan yhtä suuri määrä vettä ja sokeria ja keitä siirapiksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Heitä kahteen desiin siirappia puolikas puska basilikaa ja poraa tasaiseksi. Paseeraa koko hela hoito vielä siivilän läpi. Ja sitten vanukasta lautaselle.

Mutta mitään näistä en tehnyt vaan hyvinkin rustiikkista kotiruokalisäkettä.


Muhennettua lanttua ja puutarhurin herneitä
voita
1 lanttu
10 palkoa herneitä kasvimaalta
2 dl kuohukermaa
maizenaa
suolaa
mustapippuria
punaisen basilikan lehtiä
oreganon lehtiä

Kuori lanttu ja pilko se kuutioiksi. Paista pannulla voissa miedolla lämmöllä n. 7-8 minuuttia. Lisää kerma ja anna hautua niin kauan, että lantut ovat sopivan kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää herneet. Suurusta maizenalla muhennokseksi. Heittele päälle vielä pilkottua basilikaa ja oreganoa. Basilika kannattaa tosiaan lisätä vasta lopussa, niin maut pysyvät paremmin kasassa.

Ai niin. On basilikasta joskus tehty sorbettiakin. Nostanpa tähän vielä kaverini kokkikaverini Paspartout'n kanssa ideoimamme selleri-basilikasorbetin ohjeen. Se oli kuulkaa hyvvöö se.



Selleri-basilikasorbet


1 l vettä
2,5 dl sokeria
Kourallinen basilikaa
2,5 dl varsiselleriä kuutioituna
pala vesimelonia
2 rkl calvadosta
1/2 vaniljatanko
1 tähtianins
1 liivatelehti

Pane litra vettä kiehumaan ja sulata sinne sokeri. Tuloksena n. 25 prosenttinen sokeriliemi. Kuori varsiselleri raparperin tapaan ja kuutioi. Lisää kiehuvaan veteen varsiselleri, tuore basilika, calvados, halkaistu ja raaputettu vaniljtatanko, ja tähtianis. Laita liivatelehti likoomaan kylmään veteen. Keittele rauhallisesti vajaa 15 minuuttia. Poista tanko, aja seos sileäksi sauvasekottimella ja painele vielä siivilän läpi. Lisää kuumaan vesitilkkaan liotettu liivate. Laita sorbettumaan jäätelökoneeseen. Tai tulee se pakkasessakin, kun jaksat välillä käydä sekottelemassa.

4 kommenttia:

  1. Täten nostan hattua luovuudellesi! Sellerijäde nosti samaan aikaan niin kulmakarvaa kuin suupieliä. Hauskaa! :)

    VastaaPoista
  2. Ihania ruokia taas kerran. Tarinoitasi ja ohjeitasi on ilo lukea :)

    VastaaPoista
  3. Niin ja se oli kyllä tosi hyvääkin. Lähtökohtaisesti sorbettia voi tehdä oikeastaan ihan mistä vaan.

    Heippa K ja :D

    VastaaPoista
  4. Mikä siinä muuten on, että tavallisia kasvimaan herneitä ei tule ikinä käytettyä ruoanlaitossa?! En ole oikeastaan edes tajunnut, että niitä voi käyttää. Mutta miksipä ei voisi käyttää. Niitä tulee vaan aina popsittua suoraan napaan.

    VastaaPoista