2.6.2008

Eggxactly!

Marenkipohjan jälkeen sain kyselyn, mihin voisi käyttää ylimääräiset keltuaiset. Koska asiaa on kyselty aiemminkin, heitetäänpä mietiskely aluille.

Yleisintä on varmasti heittää keltuaiset roskiin. Sitä itsekin harrastan aika ajoin. En kuulu varsinaisesti mihinkään seuraan, mutta silti se on harrastukseni. Vaan on se hieman keljua, kun muutamalla keltuaisella voisin pitää pienen sudanilaiskylän hengissä monta päivää. Ruoan heittäminen pois onkin aina väärin. Paheksun. Mutta mikä paheksuttavinta, paheksun enemmänkin sitä, kun valmista ruokaa heitetään pois. Siis ei siinä mitään pahaa ole, jos joku muutaman keltuaisen laittaa haisemaan. Mutta jätähän lautaselle ruokaa, niin täältä tulee huutia.
Minäkö sudanilaismoralisti?!

Jos ei jaksa tehdä ruokaa, jonka voisi heittää pois, niin keltuaiset voi kuin voikin pakastaa. Ehkä. Joskus kuulin juttua, että kannattaa kaataa vähän vettä joukkoon, niin pakastuvat paremmin. Eritysesti pakastamisesta enemmän tietäviä kehotetaan ilmoittautumaan kommenttikäytävällä tai Sudanin pakastinliikkeissä. Tähän neuvoon kannattaa suhtautua jäätävästi.

Mutta takaisin niihin ruokiin. Kuten Ylinaalikin tietää, meikäläinen pitää kastikkeista. Ja mikäpä voisikaan olla niissä monikäyttöisempää kuin keltuaiset. Niin maultaan kuin käytöltään. Keltuainenhan on mahtava suurustaja: sitä pitää vaan osata käyttää oikein. Suoraan kiehuvaan kastikkeeseen sitä ei kannata pläjäyttää, tai tulee kokkelia. Keltuainen sekoitetaan ensin pieneen määrään kastia ja sitten rauhassa loppuun ainekseen. Eikä enää anneta kiehua. Mahtavaa. Kastikkeista toinen aivoautputtina ulostuva asia on majoneesi. Mikä mukavampaa kuin pyöräyttää äkkiä majoneesi tai vaikka jatkaa sitä aioliksi. Tai maustaa se rakuunalla ja lorauksella chiliketsuppia. Ei pidä tietenkään unohtaa kuningasta eli sabayonia tai zabaglionea, kuka mitenkin kaveriaan kutsuu. Kunnon jälkkäri on aina kunnon salkkari.

Meinasin unohtaa hollandaisen, kun ei ole edes parsa-aika. Sudanissa.

Ahaa ja vielä lemon curd. Se on niin kattomaisen hyvää, että meinaa viimeisetkin reiättömät sukkani lähteä pyörimään hyrräksi Kassisen lippalakkkiin. Joutuisin ostamaan uudet sukat. Sudanissa ei muuten varmaan käytetä yhtä yleisesti sukkia kuin Suomessa.

Mitäs vielä? No vaikka leipään. Nyt kun on jäänyt jämät munista, niin jätetään vielä jämät perunamuusista. Lisätään vähän jauhoja, oliiviöljyä ja laitetaan mukaan ihania yrttejä ja humpsautetaan pieniksi leipäsiksi. Päälle lisätään vielä kirsikkatomaattiviipaleita ja oliiveja. Ja näin valmistui peruna-wanna-be-fogazzza-rieska. Perunoista kun oli puhetta, niin keltuaisia voi käyttää myös duchesseperunoihin. Hassuja kuin Hassu the clown.

Ja sitten tietysti Sudanin lahja suomalaisille: paistettu riisi/nuudelit. On kyllä ikuisuus, kun näitä olen tehnyt, mutta maistuu tässäkin suussa. Ja joka ei ole maistanut, niin riisit pannulle, keltuaiset sekaan ja mielikuvituskipa päähän. Suolaisesta osastosta on vaikea mennä dissaamaan pasta carbonarea. On se vaan niin hornyn hyvää pikaruokaa: valmista 13 minuutissa rips raps.

Taidankin jo lopettaa miettimisen, koska päätä painaa (se on niin iso) ja silmiä siristää. Paitsi että jäätelöön ja vanukkaisiin keltuaiset toki menevät myös.

Kaiken tämän munailun kunniaksi meillä valmistui tänään iltapalaksi sudanilaisia varhaispotui ja muna-valkokastiketta. Ei kannata ehkä liikaa arvailla, mistä jälkimmäinen syntyi. Hyvää pääsiäistä silti itse kullekin.

Kyllä, olen juuri katsonut ohjelman Sudanista. Ei, perunoita ei todellakaan kuorita.


11 kommenttia:

 1. kovasti kiitoksia! en odottanut ihan näin perusteelllista vastausta - hieno homma että jaksoit pohtia. myös Ylimuulilasta sain vinkkejä, joten seuraavalla kerralla marenkia tehdessä munat lentävät varmasti ruuan sekaan. eikä siihen varmaan kauaa mene...:) T: itsekin isopäinen kananmunankeltuaisten käytöstä kysellyt

  VastaaPoista
 2. Noh noh..mites leivonta on unohtunut listalta? ;)

  VastaaPoista
 3. Uskomattoman hienoa sanakikkailua otsikkoa myöten. Vaikea päättää, kummassa Polkkapossu on etevämpi; sanailussa vai kokkaamisessa.

  Nautinnollisista lukuhetkistä kiittäen.

  VastaaPoista
 4. Tsau,
  keltuaisia olen pakastanut ihan niin hyvineen eli suoraan vaan. mieluusti kyllä jossakin rasiassa. Samat temput teen ylimääräisille valkuaisille.
  Mutta mihinkäs muuhun kuin marenkiin voipi käyttää ylimääräisiä valkuaisia?

  VastaaPoista
 5. Hyppis, Pohtiminen on hauskaa, joskus saa jopa itsekin uusia ideoita.

  Mihako, Leivonta unohtunut? Onhan leivänkin leivonta leivontaa :D

  Unccovered, Kokkitaidoissa olisi kyllä parantamisen varaa. Kirjoittaminenkin on vaan levotonta jorinaa, josta harva jaksaa innostua. Onneksi itsellä on varsin hauskaa morkkaavista kavereista puhumattakaan.

  Tiv, Tulihan sieltä pakastuskommenttia. Niitä jo vähän odottelinkin. Aargh, pitääkö sitä nyt alkaa miettiä mihin valkuaiset menee?! No mieleen tulee kyllä heti paljonkin käyttöä, mutta eiköhän jätetä tilaa tuleville bloggauksille :D

  VastaaPoista
 6. No - pitää tietenkin! :)

  VastaaPoista
 7. No ehkä sitten lähitulevaisuudessa :D

  VastaaPoista
 8. Perunat on parhaita ilman kuorimista. Mutta oikeastaan piti kommentoida musiikkivalintojasi, joita olen jo pitkään hyväksyvästi nyökytellyt.

  VastaaPoista
 9. Oho, oku on samaa mieltä siitä, mitä on kunnon musiikki. Maagista!

  VastaaPoista
 10. Tää on ihan SKIZOA kuinka löydät kaik mun kuuntelemat piisit! Näitä oli ipodilla muistaakseni viime kesänä. Tai en tiiä, aika se porhaltaa niin kovin. Enivei, hauskaa.

  :-)

  VastaaPoista
 11. Knifen löysin ehkä joskus pari vuotta sitten ja juuri kyseisen kappaleen. Josen versiota en ollut kuullutkaan, mutta sekin iskee. Erilaisiahan ovat.
  Knifella on todella paljon jättekuraa, mutta ne onnistuneet kappaleet onkin sitten erittäin onnistuneita.

  En ole muuten yhtään ihmeissäni... ;D=

  VastaaPoista