4.10.2007

Lemon curdia ei sorreta

Ensinnäkin: Kenenkään on turha tulla valittamaan minulle, että muffinssit ovatkin muffineita. Suksikaa kuuseen! Toiseksi: Joka kuuseen suksittaa, se katajaan kapsahtaa.


Jossain blogissa oli hetki sitten keskustelua lemon curdista ja mihin sitä oikeastaan voi käyttää. Se on siis suomalaisittain sitruunatahnaa, mutta ei ilmeisesti meillä kovinkaan paljon käytettyä. Britithän sitä jyystävät kuin parempaa lihaa konsanaan.

Sitruunatahnaa voi toki ostaa kaupastakin, mutta suosittelen tekemään itse; se säilyy pari viikkoa tiiviissä purkissa jääkaapissa. Tekeminen on todellakin vaivan arvoista, sillä lemon curd on lähes yhtä herkullista kuin äidin tuoreista mustikoista paistama mustikkapiirakka. Kaikkihan tietävät, miltä se maistuu. Eikä tekemisessä ole edes maailmaa suurempaa vaivaa.

Entäs käyttö? Olen laittanut sitä mm. täytekakkuihin, skonsseihin, tuulihattuihin ja paahtoleivälle. Ruokablogeissa harrastetaan paljon muffinsseja, joten miksipä sitä ei voisi laittaa myös niihin. Tähän mennessä muffareiden ja minun suhde on ollut hyvin platonisella tasolla, mutta nyt suhteemme otti aimo harppauksen kohti kiihkeän hikistä yhteiseloa. Suosittelisin tätä yhteiseloa muillekin polkkaajille.


Lemon curd eli sitruunatahna

3 keltuaista
vajaa dl sokeria
1½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu


Erottele munista keltuaiset ja sekoita sokerin kanssa. Kypsennä hiljalleen vesihauteessa vatkaten, kunnes seos muuttuu vaalean samettiseksi ja kuohkeaksi. Keltuainen kypsyy n. 70 asteessa, joten ole varovainen, ettet päästä seosta kokkeliksi. Lisää sitruunan kuori sekä mehu hiljaa sekoitellen. Laita sitruunatahna-astia altaaseen, jonka pohjalla on kylmää vettä ja jäähdytä pikaisesti.

Sitruunatahna-marenkimuffinssit
(12 pienempää, muutama isompi, minun vuolla tehdään minimuffeja)

70 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu

vajaa 2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

2 valkuaista

Vatkaa sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon yhä vatkaten, sitruunan kuori sekä mehu. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Yhdistä taikinaan ja sekoita taas. Täytä jokaisesta muffinssivuoasta n. 2/3 taikinalla. Paista 180 asteessa n. 20 minuuttia.

Valmista valkuaisista marenkia, eli vatkaa niin kauan, että valkuaiset muuttuvat kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon hiukan sokeria. Koverra veitsellä pieni kolo muffinssin yläosaan ja täytä se sitruunatahnalla. Pursota kauniisti päälle valkuaiset ja anna olla uunissa sen aikaa, että marenki saa hiukan väriä. Voit kyllä jättää marengin poiskin, jos haluat.

14 kommenttia:

  1. Muistelin itsekin tuota lemon curdia, onneksi täältä löytyi
    http://www.makuhaku.fi/mh/app/search.html?q=lemon+curd

    Sitruuna sopii näköjään muuhunkin kuin limoncelloon.

    VastaaPoista
  2. Nyt kun kerta curdista vouhkataan, niin täytyy kysäistä oletko koskaan keittänyt kokoon lime curdia? Pisti vaan silmään kaupassa, mutta pitää nyt ensin käyttää tuo sitruunainen loppuun.

    VastaaPoista
  3. Oikein! Muffinsseja ne on eikä muffineja! Ärsyttää kun kaikki puhuu muffineista.

    VastaaPoista
  4. Ville: Niin joo, Keittokomerossahan se olikin. Kun itsekin menin sinne elämöimään. Nyt jo ottaa päähän, kun en ostanut reissusta Limoncelloa, tyhmä pää.

    Sohvi: Enpä ole, mutta lime curdi oli tänään toisena vaihtoehtona. Päädyin kuitenkin lemoniin. Mutta takuulla toimii ihan samoin.

    Jenny: No vihdoinkin joku viksu :D Hei taidankin laittaa sen tuohon kyselyyn!

    VastaaPoista
  5. Tämä plikka on sählännyt niin paljon vesihauteen kanssa, että oikein hävettää. Kokkeliahan siitä tulee aina :( Nimimerkillä makea munakas ei maistu.

    VastaaPoista
  6. SIIS AIVAN mielettömän hyvät sivut sulla! Kuinka joku on jaksanut kirjoitella noin mielenkiinnolla ja asiantuntemksella. Löysin tänne Aamulehden Valo-liitteen kautta.

    Bloggaaminen on mulle aika vierasta, mutta täältähän löytyy hienosti reseptejä. SIIS AIVAN upeeta. Sainkin koko viikonlopuksi tekemistä, kun selaan kaikki sun kirjoitukset ja muut ruokablogit läpi.

    VastaaPoista
  7. Linkkivinkki: http://www.aamulehti.fi/valo/page14.pdf
    (ei varmaan toimi enää ensi viikolla, kun uusi Valon numero ilmestyy)

    VastaaPoista
  8. Kuinka te nautitte Limoncellonne? Siis muuten kuin pelkkänä liköörinä. Minä olen ainakin maustanut sillä juhlavammat hedelmäsalaatit, mutta muuten en ole oikein keksinyt mitään erikoisempaa käyttöä...

    VastaaPoista
  9. Makea: Kyllähän se kieltämättä niin on, että vesihaude kaipaa vähän harjoittelua. Mutta ei pidä tehdä siitä liian suurta ongelmaa, vaan antaa mennä vaan.

    VastaaPoista
  10. Milla: Taisin hieman nolostua :D

    Ituhippi: Kiitti linkistä. Pitäähän se nähdä, mitä toimitus on kirjaillut.

    Sohvi: Hmm. Pitää funtsia...

    - mascarponevaahtoon sekoitettuna
    - kakun kostukkeena
    - sitruuna ja meirami sopii kivasti yhteen, ehkä siitä voisi saada jonkun villin kastikkeen kalalle
    - limoncello-juustokakku
    - kanapataan
    - risottoon
    - crepes limoncello (törkyhyvää)
    - tiramisuun (korvaa perinteinen alkoholi limoncellolla)
    - mansikoiden marinointiin
    - sabayon-kastikkeeseen
    - limoncelloöljy
    - limoncellasorbetti

    VastaaPoista
  11. Kiitoksia vinkeistä, niitähän tuli ihan roppakaupalla! :) Tiramisu olikin jo suunnitteilla, kun kaapit pursuaa savoiardi-keksejä. Limoncello-juustokakku vois olla kans ihan törkeen namiskuukelia!

    VastaaPoista
  12. Ah, mitä herkkua!

    Ja kyllä ne on ihan muffinseja eikä mitään muffineja...kuulostaa pikemminkin joltain vaatteelta kuin hyvyyksiltä.

    VastaaPoista
  13. Sekoilenkohan, vai oliko jossain blogissa lemon curdin ohje, johon tuli voita?

    VastaaPoista
  14. Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistaa. Siitä huolimatta suuret kiitokset tahnaohjeesta!

    VastaaPoista