17.6.2008

Possua Hästensillä

Jo hetken harkitsin muuttamista Ahvenanmaalle, muttei sitten ehkä kuitenkaan. Kuulin nimittäin, että siellä kasvaa oreganoa luonnonvaraisena. Epäilen vakaasti salaliittoa, sillä oregano nimenä tulee sanoista oros ganos l. vuorten kaunistus. Kysyn vaan, missä Ahvenanmaalla on vuoria. Häh? Tein jo paikalliselle asuntovälittäjälle kyselyn, mikä on ihqn itsehallintoalueen korkein kohta: voisin sitten ostaa kämpän sieltä ja heittäytyä oreganojen sekaan. Vuoren rinteellä avattaisiin uusi alppiravintola, jossa hittinä listalla olisi "Possua oreganopedillä". Ah, kaunista. Mutta ei. En vakuuttunut, kun välittäjä kertoi korkeimman kohdan olevan jossain 130 metrin hujakoilla. Jos niihin sfääreihin paukahdan, menen ennemmin Tampereelle näsinneulaan maistelemaan mainion keittiömestarin, Ahopellon Heikin, ruokia. Eihän oregano edes kasva vielä sadassakolmessakympissä. Paitsi viljeltynä tietysti. Tai sitten kasvaa. Tyytyväisenä ratkaisuuni päätin pitäytyä mökin oreganopensaikkossa.


Toinen, näin suomalaisittain, veikeä asia oreganossa on sen ranskankielinen nimi: marjolaine. Lähetin jo jyväskyläläiseen asianajotoimistoon (Marjo Laine) sähköpostia, josko heillä olisi käynyt mielessään vaihtaa nimensä. Vanhempi osakas vastasi, että nykyään on niin vaikeaa saada hyvää henkilökuntaa. Keskuskin pitäisi opettaa vastaamaan puhelimeen Asianajotoimisto Oregano, hyvää päivää, ja se tulisi hyvinkin kalliiksi. Koulutus maksaa. Allekirjoittanut myöntää, että onhan se niinkin, mutta vastaus kuulostaa ehkä hiukan liioittelulta.

Ruotsalaisten (so. ahvenanmaalaisten) salaliitosta tuohtuneena päätin keskittää tarmoni paksuvarsipersiljan kasvattamiseen. Se onkin oikein mielenkiintoinen uusi lajike.

Siinä lomassa vääntelin vielä lastenkutsuille manssu-karkkikakun. Unohdin kutsua lapset, joten harmikseni jouduin syömään sen itse.Manssu-karkkikakku

marenkipohja
mansikoita
karkkeja

Herkkupyllyilyn jälkeen viheltelin vaan ja kehitin uusia sävelkulkuja liljankukkaan. Ja ihailin laukkuvelhottaren istuttamia mustajuurten alkuja.2 kommenttia: