27.5.2008

Kuohkean ilmavan vaahtokarkkimainen raparperi-mansikkakakku


Marenkipohjaa kannattaisi jokaisen kokeilla kakkupohjana. Hauskasti veivattiin Todella Salaisen LeivontaYstväväni kanssa lähes samanaikaisesti tällä pohjalla paakkelssit. Pohja on Jumalatar-Nigellan käsialaa, ei ihme että se on hyvää. Ja ei ihme että siinä on paljon sokeria. Ja ei ihme että se lihottaa. Mutta on se ihan hirviömäisen hyvää, jopa parempaa kuin Hartsport.

Raparperi-mansikkakakku marenkipohjalla
kakkupohja:
4 valkuaista
200 g sokeria
2 tl maizenaa
muutama tippa valkoviinietikkaa
2-3 tippaa vaniljauutetta (tai vaniliinisokeria tai vaniljaa)
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri hiljalleen koko ajan vatkaten ja vatkaa sokeri sileäksi. Lisää jauhot, viinietikka ja vanilja kevyesti nostellen. Levitä massa leivinpaperoidulle uunipellille halkaisijaltaan n. 20 cm tasaiseksi ympyräksi. Paista 150 asteessa uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. Älä pelästy: marenki paisuu kauniisti. Rakenne saa jäädä sisältä löysähköksi. Tai siis sen pitää jäädä.
2 dl kermavaahtoa
Vatkaa kermavaahto, lisää siihen sopivasti sokeria ja vaniliinisokeria ja levitä joka paikkaan jäähtyneen kakun päälle.
ja kermavaahdon päälle hilloke:

5 vartta raparperia
litra mansikoita
reilusti sokeria
loraus vettä

(Kuvassa näkyy myös tomaatti-katkarapukeitto. Sitä ei ole tarkoitus laittaa kakun päälle :D)
Pilko raparperit. Heitä ainekset kattilaan ja keitä lähes mössöksi. Laita mössöhilloke siivilään ja anna nesteiden valua kippoon. Tässä vaiheessa kannattaa muuten sekoita nesteet kirkkaaseen viinaan (1/3 viinaa, 2/3 raparperi-mansikkamehua) ja laittaa odottelemaan pakastimeen parempia aikoja. Levitä jäljelle jäänyt jäähtynyt hilloke kermavaahdon päälle.

Koska kakusta ei tule tässä tapauksessa kovinkaan kaunis, heitin päälle vielä muutaman vadelman ja sitruunamelissan lehtiä. Eipä siitä kaunista saanut näinkään, enkä oikein viitsinyt alkaa tuunaamaankaan. Maku on tässä ehdoton pääasia ja absoluuttinen totuus.


18 kommenttia:

  1. en ole ikuna koettanut tehdä marenkia, mutta alkaa tulla pakottava tarve kun sitä pomppii silmille täältä ja tuolta.

    herkulliselta näyttää! voisinpa kokeilla jo viikonloppuna.

    VastaaPoista
  2. jos marengin valmistaa etukäteen, missä se säilyy parhaiten? ja miten kauan?

    VastaaPoista
  3. Markenki kannattaa ehdottomasti säilyttää esimerkiksi hyvin suljetussa muovipussissa, kaupan hedelmätiskin pussit käyvät hyvin. Tärkeää on, ettei marenki ole kosketuksessa ilmaan, koska tuolloin se nahistuu ja muuttuu syötäessä toffeemaiseksi. Itse vielä imen muovipussista pois ilman, jolloin marengit säilyvät pitkään hyvänä. Jos pehmentymistä tapahtuu, voi ne laittaa uudestaan uuniin (50 astetta), jolloin kosteus katoaa ja rapeus palautuu.

    VastaaPoista
  4. Kaunis se ei todellakaan ole. Ei edes vadelmilla peiteltynä :)
    Mutta hyvää se varmaankin on.
    Nyt siis viimeinkin löytyi käyttötarkoitus pakastimeen unohtuneille luomumansikoille. Pakko kokeilla viikonloppuna.

    Olen vatkannut aiemmin marengit kuumassa vesihauteessa. Parantaa kuulemma kiiltoa. Tai jotain.
    Mutta näköjään onnistuu ilmankin. Eihän se kuuma vesihaude ole nimittäin ollenkaan terveellistä käsien iholle.

    Pikkumarengit säilyvät parhaiten avoimessa rasiassa. Paitsi jos ne syö. Isoista ei ole kokemusta. Vielä.

    VastaaPoista
  5. Marenki säilyy kuivassa ja kai viileäkin on hyvä, esim. pakkasessa pysyy käyttövalmiina. Itse olen tehnyt pavlova-pohjia etukäteen päivän, pari ennen ja säilönyt jääkaapissa tiiviissä muovipussissa, ei mitään probleemaa. Macaroni-pikkumarengit ovat olleet pakkasessa, nehän eivät mene tosiaan mitenkään edes jäähän. Maailman helpoin vierasvara ottaa pakkasesta marenkeja ja täyttää väliin cashew-pähkinävoita :-P

    Sori Possu kun tulin sun tontille elämöimään t. TSLY

    VastaaPoista
  6. Hyppysellinen, säilytysohjeethan siinä jo tulikin. Hyvä että on innokkaita lukijoita :D. Kiitokset Nefetitille, uncoveredille ja TSYL:lle.

    Ja muuten, kyllä siitä kakusta kauniinkin saisi. Esimerkiksi tekemällä hillokkeen pelkästä raparperista ja laittamalla tuoreet mansikat sitten hillokkeen päälle kauniisti peitteeksi.

    VastaaPoista
  7. juu, kiitos kaikille vinkeistä. huomasin kysymyksen ilmoille heitettyäni että TSLY:si :) olikin kertonut asiastaan jo omassa pavlovassaan. kuinkas se minulta olikin mennyt ohi. onko myös kyse TSNY:stä ;) ?

    VastaaPoista
  8. Hmmm. Mikähän se TSNY voisi olla? Tulee vaan mieleen...kaikenlaista.

    VastaaPoista
  9. SNY on salainen neulontaystävä tai joku vastaava :) ei mitään sen...kummallisempaa tai salaisempaa ;)

    VastaaPoista
  10. Todella Salainen Naali Ystävä täällä vaalii kunniaansa, eihän minusta mihinkään neulomiseen ole :-D

    t. ÄVYY (Äärimmäisen Varjeltu Yhdyssanojen Ystävä)

    VastaaPoista
  11. Ehkä arvasinkin, että se oli neulonta. Olisi se voinut olla myös Tiibetin Spanieli Not Yorkshirenterrieri tai Tofuihin Säämiskäytynyt Nudisti Ylimuuli.

    Naali vivahtaa kettuun toteaa opossumi.

    VastaaPoista
  12. Spanieli?!?! Merde! Etkö sä tunne mua lainkaan :-D

    t. varjeltu persoonallisuus

    VastaaPoista
  13. Hahaa enpä. Spanieli siis ohi, nudisti osu ja uppos!

    VastaaPoista
  14. kokeilimme kakkuasi tänään jälkkäriksi ja oli huippuherkullista. itse kokosin kakun niin että hilloke jäi marengin ja kermavaahdon väliin. käyppä kurkistamassa keittiössämme -tai paremminkin terassillamme - jos kiinnostaa. ja suurkiitos hyvistä ohjeista. tätä teemme varmasti toistekin!

    VastaaPoista
  15. laitoin kysymystä myös TSLY:llesi, mutta laitetaan nyt sinullekin. mitä teet ylijäämäkeltuaisille?

    VastaaPoista
  16. Tein viikonloppuna tätä, oli hyvää ja kesäistä! Vielä on toi sun toinen raparperimarenkitorttu tyyppaamatta. Raparperi on kyllä hyvää ja sopii makean marengin kanssa buenosti. Pääruuaksi tein osso bucoa, pitkästä aikaa!!

    VastaaPoista
  17. Hyppis, ainakin kakusta saa kivemman näköisen, kun jättää hillot väliin. Tai saishan siitä muutenkin, jos vaan viittis.

    Ylijäämäkeltuaiset menee välillä roskiin, myönnän. Mutta niitähän nyt voi käyttää siis ihan mihin vaan. Valkuaiset voi muuten pakastaakin, mutta keltuaisista en edes tiedä. Pitäisipä melkein lähettää kysely Suomen Viralliselle Munatiedotuslaitokselle.

    Johanna, Niin tai oikeestaan se toinen ei oo ihan marenkitorttu, vaikka tulee siitäkin mukavan kuohkeaa. Muistaakseni. Mutta kiva että maistui. Siitä vaan varioimaan päälle muitakin aineksia. Osso buccoa! Koskahan saisin häränhäntää ostettua... no ehkä talven kylminä patailtoina.

    VastaaPoista