28.4.2008

Kymppivettä ja tabascoa

Hyvistä lisäkkeistä on usein pulaa kuin ei-sosiopaateista psykan lukijoista. Minähän olin aikoinaan vain psykologian sivuaineopiskelija. Yhtä kaikki, aina ei vaan lantussa ideoita synny ja vaikka syntyisikin, lanttuhan on juures eikä mikään ideahautomo. Lantun ammattitauti on möhöjuuri. Se on niin hieno sana, että oikein ihmetyttää. Itse olen suuremman luokan möhömaha, enkä siksi kovin symppis. Mutta että möhöjuuri. Valtavaa. Möhöjuurta voi ehkäistä viljelykierrolla. Se on hieno juttu: viljelymaillamme eli ikkunanedusruukuissa on juuri kunnon pöheiköt basilikaa ja rucolaa. Jälkimmäiset lähti muuten ihan kympillä kasvamaan. Tein niille nimittäin mummoni opettamaa kymppivettä, jolla kastelen niitä tarkkaan valittuun kellonaikaan riippuen päivän aurinkoisuusasteesta.

Lähtipä taas rönsyilemään. Oikeastaan tulin vaan muistuttamaan, myös itseäni, kuinka hyvää sipulista saa n. puolentoista minuutin työllä ja reilun puolen tunnin uunittamisella. Ja grillithän on myös jo kuumenemistelineissä, sinne näitä myös.

Kuvassa tosin on ainakin osittain mukana bataatti-perunapyreetä, oliivitahnalla täytettyä paprikaa ja jossain alempana myös jotain siskonmakkaraan vivahtavaa. Niistä ehkä joskus myöhemmin tai tuskin ei kyllä.


Tabasco-balsamicosipulit

keltasipulia
tabascoa
balsamicoa
ruokosokeria
oliiviöljyä
kurkumaa
(suolaa)

Sipulit lohkoiksi, ripaus ja luraus muita aineita mukaan ja tabascoa sopivasti vähän enemmän, folioon ja uuniin (tai grilliin) reiluksi puoleksi tunniksi. Niin kaunista ja oivallista.

6 kommenttia:

 1. Heti mummon opit jakoon kanssa. Mitä hiton kymppivettä? Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kymppivesi on tarkkaan varjeltu salaisuus. Ja salaisuuksien kertominen ei ole kuulemma kivaa.

  VastaaPoista
 3. Minusta tuo on vähän negatiivinen asenne. Tieto on sitä varten, että sitä jaetaan. Joka pojan paras tavara... ;-D

  VastaaPoista
 4. Nam, sipuliruokaa! Täytynee kokeilla joskus, kun sipulinvihaajakämppikseni eivät ole kotona. ;)

  VastaaPoista
 5. voi kuule pihtari... oisko ehkä 9/10 vettä ja 1/10 jotain (epämääräistä)lannoitetta?? Jokatapauksessa SIPULIT on aivan ihania, menee viipaloituna ja paistettuna sellaisenaan esim. sweet chilikastikkeen kanssa - tai kuten allekirjoittanut (joka ei tällä kertaa allekirjoita) tekee: istuskelee telkun ääressä puoli tuntia ja viipaloi (kun ei nuo sipulit itketä jos ei satu olemaan kovin "vahvoja"), tyrkkää mikroon muutamaksi minuutiksi, avaa Apetina "oliiviöljy-aurinkokuiv.tom.-feta"-purkin, ottaa sipuleihin hieman väriä pannulla öljyssä, kippaa fetat (+ loput öljyt) sipulien päälle ja nautiskelee... :) Varsinkin PUNASIPULI on hyvää juuri näin! Hauskaa vappua polkkapossulle!!!!

  VastaaPoista