14.2.2008

Jautaa isolla jiillä

Jos joku ajatteli, että punajuuri-rusina-jalapenopitsa oli himppusen yliampuvaa, niin hän oli täysin väärässä. Se oli vasta hillitty alkusoitto sille, mitä seuraavaksi tapahtui.
---------------

Kävin pikkupoikana Suomenlinnassa, kun siellä kuvattiin elokuvaa. Minut ikuistettiin valokuvaan, jossa nökötin julman miekkakätisen soturin rinnalla. Näyttelijäparka sai kenkää, kun meikäläinen näytti jo silloin piirun verran pelottavammalta. Elokuva oli tietysti Rauta-aika.

Sorsanpaistaja vilautti minulle mahdollisuutta osallistua salamahaasteeseen ja siihenhän lähdin empimättä mukaan. En kyllä ollut salamaa nopeampi, kuten viidakossa asuva ystäväni olisi sanonnan mukaan ollut, mutta tällä kertaa minulla ei ollutkaan Mustis-asua päällä. Tai oli mutta arkivaatteiden alla.

Aiheeksi Rikinkäristäjä oli valinnut minulle rautapitoisen ruoan. Haaste tuli ihan oikeaan osoitteeseen, sillä allekirjoittanut on itseään sen kummemmin väheksymättä aika rautainen reino. Rivien välistä luin, että maksa olisi toivelistalla joten siitä sitten. Ihan lähtökohtaisesti. Pinaattikin oli jo muiden asioiden ohessa mielessä, mutta sitten päädyin basilikaan. Siinä kun on jautaa jyrsijän lailla. Ja pinaatin rautapitoisuushan on vain urbaanilegenda - enkä ilennyt tehdä haluan-olla-rautaruokaa. Tässä siis hengentuotokseni. Hyvää oli, ystävänpäivätärkin otti santsilautasellinen.



Maksa-basilikapyttipannu ja
puolukka-smetanakastiketta


rypsiöljyä
keitettyjä perunoita pieneksi kuutioituna
maksaa samaan kokoon kuutioituna (kalvot pois)
sipulia pilkottuna
tuoretta basilikaa silputtuna
kananmunia
1 prk smetanaa
2½ rkl puolukkahilloa
kirsikkatomaatteja halkaistuna
suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta

Kuullota sipuleita hetki öljyssä, lisää perunat ja mausta reilulla suolalla, ripauksella valkopippuria ja paprikajauheella. Paista maksa omalla pannullaan hyvin pikaisesti. Lisää smetanaan puolukkahillo ja sekoita. Aloita kananmunien paistaminen.

Kokoa annos: aseta keskelle lautasta stanssi (rengasmuotti), jos ei ole, voi sellaisen leikata vaikka tomaattimurskapurkista. Painele pohjalle tiiviisti kerros peruna-sipuliseosta, sitten maksakuutioita, basilikaa, puolukka-smetanakastiketta ja taas perunoita. Vedä stanssi varovasti pois ja aseta annoksen päälle toiselta puolelta paistettu kananmuna ja pari lehteä basilikaa. Lautaselle voi laittaa koristeeksi kirsikkatomaatteja. Smetanaa kannattaa laittaa ihan kunnolla, niin siitä saa oivan kastikkeen. Miten ihanasti se sulaakaan kuuman kasan reunoja pitkin. Jos vain olet onnistunut pitämään ainekset lämpiminä.

----------

Vetäydynpä nyt miettimään seuraavaa salamahaasteen uhria ja aineksia. Lupaan julkistaa kohteen viimeistään sunnuntaina.

7 kommenttia:

  1. Hohoo! Tämä näyttää kyllä melko herkulta, saa nähdä miten käytännön toteutus onnistuu. Huomenna reinin lihaan maksaostoksille, joten eiköhän tämä pääse testiin huomenna tai viimeistään lauantaina.

    VastaaPoista
  2. Näyttää hyvältä, tosin en voi sietää puolukkaa. Mutta ehkä ilman sitäkin tämä toimii :)

    VastaaPoista
  3. Cele: Heittäydyn armoillesi <3

    Jams: Miten joku ei voi sietää puolukkaa? Tai puolukkahilloa. Sehän on parasta :) Ei saa kyllä lupaa tehdä ilman. Maksa ja puolukka kuuluu yhteen kuin possu ja... hmmm.

    VastaaPoista
  4. "Maksa ja puolukka kuuluu yhteen kuin possu ja... hmmm." Tietenkin Kärpänen!!!
    Hieno ohje, maksanystävänä (omani voi olla erimieltä) kokeilen mielelläni.
    Pinaattia olisi voinut käyttää, koska sehän on raudan imeytymisen kannalta hyvä. Kastikkeesta olisi tullut pestonväristä pinaatilla, ei silti possunpunainenkin on ihan hauska. ;)
    Terveisin Zeta

    VastaaPoista
  5. Zeta: Jep niin kuuuluuukii. Voi olla, että yhteen versioon lättäsinkin hieman pinaattia, muttei kerrota kenellekään.

    VastaaPoista
  6. Ei ollut puolukkahilloa, joten laitoin mustaherukkahyytelöä. Toimi senkin kanssa ja oli oikein hauska, erilainen pyttis.

    VastaaPoista
  7. Mustaherukkahyytelö onkin "hillojen" aatelia!

    VastaaPoista