22.2.2008

Emännän knöltsykkäläiset

Lihapullakoita voi valmistaa mukavasti joko paistamalla tai uunissa. Ihan kokeilun vuoksi niitä voi tehdä myös keittämällä tai jos oikein innostuu niin tuplakeittämällä.

Tavoitteena on valmistaa rustiikkista ruokaa, jollaista voisit kuvitella saavasi vaikka toscanalaiselta maalaisemännältä. Jos sitäkään. Jeeraa hän tuskin laittaisi, mutta kun sinä kauniisti pyytäisit, silmät räpsyisivät ja hella serenoisi veikeän italialaisittain resonoiden.



Rustiikkiset räpsytiräpsytiknöltsykät

350 g jauhettua broiskua
1 kananmuna
½ dl kauraleseitä
1 pieni ihan pieneksi pilkottu sipuli
ripaus kirveliä
ripaus basilikaa
ripaus jeeraa
iso ripaus suolaa
murskattua rosepippuria

tomaattimurskaa
vettä
suolaa
pippuria
basilikaa
sokeria
valkosipulia

pastaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja pyöritä taikinaa vielä hurjasti kädelläsi ihan kuin kätesi olisi vatkaimen koukku. Taikina saisi nimittäin hiukan kiinteytyä tai siis mennä möhnämäiseksi. Laita vesi kiehumaan ja tiputtele veteen kahden lusikan avulla (jotka kastat välillä kiehuvaan veteen) epämääräisiä knöllipaloja. Keitä n. 5-6 minuuttia.

Laita sillä aikaa toiseen kattilaan tai pannulle purkki tomaattimurskaa, 1½ dl vettä, suolaa, pippuria, basilikaa, sokeria ja valkosipulimurskaa. Anna kiehua hetki. Sihtaa broiskuknölleistä vedet pois ja heitä knöltsykkäläiset tomaattikastikkeen joukkoon. Poreiluta broiskut varmasti kypsiksi. Tarkista maku ja tarjoa valitsemasi pastan kanssa.

4 kommenttia:

  1. Alkaa ollakin jo vaikea keksiä uusia ruokia jauhelihasta, mutta tämä on mukava idea. Kauraleseitä en ole laittanut ikinä pulliin, joten kokeilen sitäkin. Sehän taitaa olla kuitenkin vain korppujauhojen korvike.

    Olisiko sinulla tai kellä vaanmitään hyviä ideoita hirven jauhelihasta? Sitä on kaapit aivan täynnä ja pitäis tehdä tilaa pakkaseen.

    Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Arvaapa mitä mie olen miettinyt tälle vkonlopulle evääksi (kun vaan jaksaisin tehdä...): siskonmakkarapalleroita tomaattikastikkeessa. Tarjoilu pastan kanssa. Heh.

    VastaaPoista
  3. Arvaahan sinä Satujatar mitä täällä tehtiin: siskonmakkakastiketta (kermaa, siskonmakkatoita, sipulia, yrttejä, tomaattipyrettä ja pastaa. Onko ollut joku yleinen siskonmakkaraviikonloppu ;)

    VastaaPoista
  4. Löökki: No korvikepa hyvinkin. Laitahan sivuilleni tuonne ylös hakuruutuun "hirven jauheliha" ja katso mitä löytyy. Tuskin paljoa, mutta ehkä jotain kuitenkin.

    Satujatar: Heipsan, no meipasan. Siskonmakkarat on irstaan hyviä, meikkis tykkäiee.

    Elina: Valitetavasti ei ole yleinen siskonmakkaraviikonloppu. Vaan yleinen pastasunnuntai: joku sitä juuri viänteleekiäntelee.

    VastaaPoista