23.12.2007

Aika muhevaa!

Lallatilaa hehkuttelee blogissaan: "Kunpa voisin pakottaa teidät kaikki kokeilemaan tätä leipää, siis ehdottomasti parasta leipää maailmassa." On aika vaikea olla eri mieltä. Aivan käsittämättömän herkullista: maistuu ehkä jopa paremmalta kuin kuusi jaksoa Tinan keittiötä putkeen. Aika paljon luvattu, tiedän. Mutta silti, huh huh: tällä ohjeelle on pakko antaa 10 pistettä ja papukaijamerkki.

Tuloksena on kiihkeän kostea ja miellyttävän tiivis paketti, jota voi imuroida vaikka ihan sellaisenaan. Erittäin hyvältä päällä maistuu vaikka katkarapu- tai savuporomousse. Ei se pahaa ole kermaisen kantarellikeitonkaan kanssa. Jos haluaa jotain kikkailua leipätaikinaan, voi siihen heittää vaikka nyrkillisen puolukkasurvosta tai vaikka muutaman murskatun katajanmarjan. Mikäli haluaa päästä Elvikseksi, voi koittaa chiliä, suklaata ja suolapähkinöitä. Turussa ravintola Samppalinnan listalla on saaristolaisleipä-vuohenjuustokakkua siianmädillä. Uuh, aah, meinaa lähteä kimono päältä ja verkkosukkahousut jalasta, kun päästää mielikuvituksensa valloilleen. Ideavihossani komeilee saaristolaisleipää ja palsternakkakakkua, mutta annos on vielä työn alla. Eikä tietenkään valmistu koskaan.


Tätä leipää on muuten tehty jo useammassakin blogissa, mutta sehän ei haittaa mitään. Saaristolaisleipänkeliumia pitää levittää.


Saaristolaisleipä


1 l kirnupiimää
50 g hiivaa
3 dl siirappia
3,5 dl kauraleseitä
3,5 dl mämmi-ja leipämaltaita
3,5 dl ruisjauhoja
n. 1 l vehnäjauhoja
1 rkl suolaa


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja yhteen sekoitetut kuivat aineet, sekoita hyvin, taikina jää melko löysäksi. Jaa taikina leipävuokiin ja anna kohota kaksi tuntia. Paista 160-asteessa n. 2 tuntia.

5 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä tässä saaristolaisleipäasiassa - kokeilin myös tuota samaa ohjetta samasta lähteestä ja olin varsin innostunut tuloksesta...

    VastaaPoista
  2. Tää leipuska on niin hyvää ettei sanotuksi saa!

    Ja muhkut joulut toivon ma. <3

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista