14.10.2007

Rusinaisen pähkinäistä jälkkäriviiniä

Meikäläinen tykkää kovasti paljon jälkiruokaviineistä, vaikka eilen Sergiossa makea jälkkäriviini vaihtuikin Limoncelloon. Listaltakin tilasin tapojeni vastaisesti risottoa, koska kuulosti niin hyvältä: keisarihummeri-hernerisottoa. Olihan se hyvää, vaikka pakko kyllä antaa lievät nuhteet kokeille, sillä suolaa oli tällä kertaa roiskunut keisarin kädellä. Ja minun annokseni oli seurueemme suolattomammasta suolaisesta päästä. Limoncello kyllä hieman piristi suolaista suuta.

Viereisessä pöydässä joku viisas kertoi seurueelleen, että portviini keksittiin ihan tuiskeessa merellä. Kun viiniä rahdattiin laivakaupalla aikoinaan Portugalista Englantiin, se oli aina pilaantunutta pitkän merimatkan jälkeen. Merikarhuthan tinttasivat brandya laivalla aamusta aamuun ja purjehtivat alati pienessä laitamyöteisessä. Jossain vaiheessa ruumassa hoipertelun seuraksena brandy kaatui viinin sekaan ja tappoi alkoholipitoisuuden noustessa hiivan. Tästä viisastuneena keksittiin lisätä viiniin alkoholia kesken käymisen, kun viinin kaikki rypälesokeri ei ollut vielä loppunut. Portiviini sai makeutensa.

Vaikka portviini onkin klassisimmillaan stilton-sinihomejuuston kanssa, voi porttia käytellä ruoanlaitossa vaikka mihin. Sillä onhan Teppokin klassisimmillaan Matin kanssa, mutta jos Matille jotain sattuisi tapahtumaan, niin kyllä Teppokin yhden soololevyn takuulla tekisi. Olen muuten tehnyt TV2:lle aloitteen, että tilat siirrettäisiin Tohlopista Turkuun ja lapset rauhoittavaksi viimeiseksi ohjelmaksi vaihdettaisiin Nukkumatti ja Teppo. No niin, eksyin pahasti. Piti vielä kirjoitella ideoita, mihin portviiniä voisi käyttää ruoanlaitossa.

- omena-kirsikkakompottiin
- glaseerattuihin neilikalla höystettyihin punajuuriin
- jauhetun hirvenlihan marinointiin ja siitä sitten patee
- persikat portviinissä
- portviinillä roiskuteltu pinaattisalaatti
- kirsikkakeittoon
- peixe oporto
- kanaa, rusinoita ja porttia
- Gorgonzolaa ja portviinisiirappia

Ja tähän minä sitä käytin. Ohje on innoitettu kirjasta Eurooppalaisessa keittiössä.


Portviinillä maustetut katkaravut

1 pieni sipuli
1 dl valkoista makeaa portviiniä
2½ dl kermaa
suolaa
valkopippuria
sitruunankuorta
tilliä tai persiljaa
polkkapossun kourallinen katkarapuja (iso käsi)
juustoa
(patonkia)

Silppua sipuli ja heitä kattilaan hautumaan miedolle lämmölle portviinin sekaan. Kun nestettä ei ole enää paljoa jäljellä, lisää kerma ja keittele kasaan. Mausta suolalla ja pienen pienellä ripauksella valkopippuria. Raasta joukkoon puolikkaan sitruunan kuori. Lisää tilli ja sulatetut katkaravut. Älä keitä enää, sillä katkaravut sitkistyvät nopeasti. Katkaravut kyllä imevät nopeasti itseensä portviinin makua. Siirrä hässäkkä pieneen uunivuokaan ja ripottele päälle mielijuustoasi. Gratinoi muutama minuutti grillivastusten alla. (Kuvan annosta en käyttänyt uunin kautta) Ahmi tuoreen patongin päällä.

6 kommenttia:

  1. Persikat portviinissä johtaa varmaan alan liikkeiden videomyyntilistoja heti Palmeron öiden jälkeen :-D Mutta portti on kyllä todella hyvää. Vähän pelottava ajatus tosin tuupata sitä suolaiseen, mutta ehkä täytyy joskus kohdata tääki pelko.

    VastaaPoista
  2. Hemmetti miten hekullisen kuuloinen ohje! :)

    VastaaPoista
  3. Mutta onhan porttikastikekin pihville tosi hyvää ja suolaisen kanssa sekin siis on. Ja se on ainakin herkkua.

    VastaaPoista
  4. Muulin Ylitys: Pakko myöntää, että jotain pääsi menemään nyt ihan himpun verran ohi, vaikka varmasti olet ihan soikeassa. Banaanipojat Hulahula-saarella on muuten myös edellä.

    Ja kuten Anokin mainitsee, niin turha sitä suolaisessa on pelätä, kastikeaineksenakin se on mainio. Tosin...hyvin usein porttikastike on hieman makeahko, esim. cumberlandin kastike. Jota muuten taidankin tehdä tänään, sillä otin eilen pakkasesta sisukan jämät sulamaan.

    Sohvi: No hemmetti!

    Pusui :D

    VastaaPoista
  5. Oon niin soikeessa enkä voi ymmärtää kuinka et lue mun ajatuksia mutta huuhdon pettymykseni portviinillä alas.

    Miksi mulla on sellainen tutina että toi tämänhetkinen äänestys on lievää kettuilua meikäläiselle? Että pusui vaan sinnekin :-D

    t.salaliittoteoreetikko

    VastaaPoista
  6. No ei toki oo mitään kettuilua. Enhän edes osaa kettuilla. Siis minä? Pikkunen possu.

    Mutta oon kyllä vähän pettynyt, kun kukkis-banaanisalaatti ei oo saanut ääniä. Ja selleritahnakin sai huutonsa multa. Tosin en oikein tiedä, mitä niihin olis tullutkaan, mutta ehkä jotain kummaa. Vaan mikäpä estää mua tekemästä silti kukkakaali-banaanisalaattia ja laittamaan siihen selleritahnaa päälle. HAAAA. Tämän äänestys taitaakin olla vaan suuntaa-antava :O)

    Sitä paitsi Possu-Jamie Sohoili juuri vartti sitten mun juuresideani. Hah, mut sillä ei ollut aprikooseja.

    t.salaliitoteoreetikko

    VastaaPoista