8.1.2007

Madame butterflytrout

Löysin karppaussivuilta hauskan lohireseptin, jossa eräänä raaka-aineena oli raparperi. No nyt ei tietysti ole ihan paras raparperiaika, mutta jos pakkasesta sattuu löytymään.

Ensin pitää vaan leikata lohi oikeaan muotoonsa. Monesti näkee kauppojen kalatiskeillä lohenpalasia, joita mainostetaan medaljonkeina. Samoin monissa resepteissä, vaikkakin kyse on lohiperhosista. Eli medaljonkeja lohesta saadaan, kun leikataan kalasta n. puolentoista sentin viipaleita, joihin selkäruoto on jäänyt keskelle. Perhosia taas saadaan, kun leikataan viilto nahkaan asti ja käännetään nahkapuolet vastakkain. Perhoset onkin hyvä tapa valmistaa lohta, sillä jos ei ole sattunut ostamaan fileetä nahattomana, eikä ole kovin taitava nahan poistaja, ei nahka juurikaan perhosissa haittaa itse syömistapahtumaa.Raparperiset lohiperhoset kookosmaitokastikkeessa (3 annosta)

540 g nahallista lohifileetä
suolaa
pippuria
2 dl raparperia
2 dl koookosmaitoa
3 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl ruohosipulisilppua

Nypi lohesta ruodot pois. Leikkaa fileestä kolme 180 gramman palasta. Leikkaa palat perhosiksi, eli leikkaa jokaiseen viilto keskelle nahkaan asti ja käännä sitten nahkapuolet vastakkain. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Voitele uunivuoka ja laita perhoset siihen. Leikkaa raparperi tosi pieniksi kuutioiksi ja ripottele kuutiot perhosten päälle. Mausta kookosmaito suolalla, pippurilla, chilikastikkeella ja ruohosipulisilpulla. Kaada kastike vuokaan kalojen päälle. Alkuperäisessä reseptissä kaloja pidetään uunissa 200 asteessa puoli tuntia, mutta siinä ajassa kala kyllä tulee turhan kypsäksi. Hetki vähemmän siis.

Tarjoa vaikka pinaatilla maustetun perunamuusin ja lantturaasteen kanssa.


7 kommenttia:

 1. satunnainen surffailijatiistaina, tammikuuta 09, 2007

  Minä ainakin olen luullut kuvan lohia aina medaljongeiksi. Oletko aivan varma, että tiedät mistä puhut?

  Ohje näyttää kiinnostavalta mutta aika hurjalta. Raparperia on pakkasessa...

  VastaaPoista
 2. Juu olenpa miettinyt itsekin samaa. Sitä paitsi tuo lohiperhonen näyttääkin perhoselta. Tai voihan se näyttää medaljongilta, jossa on perhoskuvio :)

  VastaaPoista
 3. Varma en ole mistään. Paitsi tietysti tästä :) Tein pikaisen googletuksen ja ainakin Maku-lehti käyttää kyseisiä termejä samoin kuin minä. Ja se jos mikä osoittaa hyvää makua. On hyvä olla oikeassa :)

  VastaaPoista
 4. En ole aikaisemmin kommentoinut, mutta nyt on jo pakko. Niin usein tulee täällä käytyä. Ei hätää, pelkkää hyvää sanottavaa.

  Kiva kun joku on näin innoissaan siitä, mitä tekee. Sivusi ovat ilo silmälle ja ruokaa aivoille, joskus jopa vatsallekin. Pidän enemmän keittokirjoista, joissa resepteihin liittyy jokin pieni tarina tai ainakin jotain pientä taustaa. Ilmankos sivusi miellyttävätkin.

  Historiakatsauksesi ovat mahtavia, vaikka en uskokaan ristiretkien saaneen alkuaan eurooppalaisten silmittömästä salottisipulihimosta. Meillä on yhteistä historiaa takana reilu puoli vuotta. Ystäväni neuvoilla tulin tänne ensimmäistä kertaa ja jäin heti koukkuun. Hei, nimeni on ***** ja olen Polkkapossisti.

  Ja onnea minultakin 1-vuotiaalle.

  VastaaPoista
 5. Sniif. Kiitos kauniista sanoista. Tässähän menee nenäliinoja yhtä paljon kuin juniorina katsoessani Emmanuelleja.

  VastaaPoista
 6. Lohimedaljongit tehdään kokonaisesta, avatusta lohesta. Leikataan kahden sentin viipaleiksi. Selkäruoto jää viipaleen keskelle.

  VastaaPoista
 7. Myönnän erheeni, mutta syytän äitiä! Hän opetti aikoinaan, että mitä loheen tulee, perhoset ja medaljongit ovat sama asia, enkä ole sen koommin termejä tarkistanut Tämä todistaa, etteivät äiditkään ole aina oikeassa:D.

  VastaaPoista