30.1.2019

Pasta alla Norma

Olen tällä hetkellä innoissani italialaisesta keittiöstä, jotenkin on tullut mukana kielen opiskelun sivutuotteena. Projektinani on tutustua eri maakuntien makuihin, aloituspaikkana on Sisilia ja sieltä hiiviskelen hiljalleen kohti pohjoista. Sardiniaa tietenkään unohtamatta. Jokaisesta maakunnasta tutustun paremmin pariin isompaan kaupunkiin ja niiden ruokiin, Sisilian kohdalla Cataniaan ja Palermoon. Tai oikeastaan tämä lähti jo siten pieleen, etten malttanut olla köyrimättä myös tyypillisten messinalaisten ruokien parissa.

Pasta alla Norma on kotoisin Sisiliasta Catanian kaupungista. Innoitusta ruokaan on erään Etnan juurelta löydetyn riimukivitekstin mukaan saatu Vincenzo Bellinin Norma-oopperasta. Jotenkin on helppo nähdä, kuinka Vincenzo jo pikkupoikana natusteli nonnansa tekemää munakoisopastaa catanialaisen oliivipuutarhan penkillä ja katseli Etnan savuavaa kraatteria.


Pasta alla Norma on täynnä makuja ja valmistuu komeasti vajaassa puolessa tunnissa. Tärkeimmät ainesosat ovat munakoiso, tomaatti, juusto ja tietysti itse pasta. Munakoison valmistustapoja on monia. Itkettäminen katkeruuden poistamiseksi on turhaa. Ennemminkin kannattaa miettiä, paahtaako munakoisoa uunissa vai pannulla. Itse runttaan pannulle.

Tomaateiksi kannattaa valita mahdollisimman makeat pyörykät. Talviaikaan suosittelisin ainakin Suomessa valitsemaan kokonaisia säilyketomaatteja, myös pienet terttuun kiinnittyneet tomaatit saattavat sisältää mukavaa makeutta. Jos tomaatit ovat liian happamia, pienellä lisäsokerilla pääsee yllättävän pitkälle.

Alkuperäinen Norma kaipaa ricotta salata -juustoa. Pecorino romana toimii hyvänä korvikkeena mikäli et ole sitä aiemmin maistanut, tämän ruuan kanssa on hyvä hetki. Hieman kerettiläisesti tykkään lisätä omaan Normaani kapriksia. Pieni lisäsuola juuston lisäksi ei voi olla pahitteeksi.


Pasta alla Norma (sisilialainen munakoiso-tomaattipasta)

pastaa (esim. penneä tai spagettia)

1 munakoiso
oliiviöljyä
4 makeaa suurehkoa tomaattia tai isompi määrä pieniä
2 valkosipulinkynttä
kapriksia
1 tuore chili
kourallinen basilikaa
suolaa ja pippuria
pecorino romano -juustoa
(vettä)


Keitä pasta ohjeen mukaan. Leikkaa osa munakoisosta siivuiksi ja osa kuutioiksi. Paahda pannulla pienessä öljyssä kypsäksi. Poista munakoisot pannulta, lisää öljyä, kuutioidut tomaatit, valkosipulinkynnet, kaprikset ja chili. Freesaile hetki ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vettä tarpeen mukaan. Lisää nyt basilika ja syrjässä olleet koisot. Sekoita pasta kastikkeeseen, jaa lautasille ja ripottele tai raasta päälle juusto.2 kommenttia: