Muutama yö sitten olin Rai Uno Emilia-Romagnan maakunnan paikallisessa
aamu-tv:ssä kertomassa bolognalaisille, miten erilaisia pastamalleja
valmistetaan. Italiaksi tietty ja unissani homma meni kuin vettä vaan,
vaikken osaakaan kuin muutaman ruokasanan. Aluksi tein pastataikinan,
johon jostain syystä lisäsin myös pomodori piccoli eli pieniä
tomaatteja. Sitten käytiin läpi linguine, tagliatelle, pappardelle,
fusilli, farfalle ja paccheri. Lopuksi tein uuden pastataikinan
orecchietteja varten, sillä tuohon
taikinaan ei tule kananmunia ollenkaan. Orecchiette muistuttaa pientä
korvaa. Vanhat italialaiset rouvat olivat kerääntyneet kadulle tekemään
niitä pari päivää sitten youtubesta katsomassani pätkässä ja eräs
tantoista jaksoi painottaa, että tuo taikina on erilainen. Tässä myös
selitys unelleni.
Heräsin ja hihittelin, kun vaadin yleisöltä huomiota
loppuhuipennukseen: Attenzione, aggiungere un pizzico di sale. Huomio,
lisää hyppysellinen suolaa. Kaikkea sitä voikin jäädä mieleen ruokaohjeista tai ohjelmista.
Joka tapauksessa tuli megalomaaninen mieliteko italialaiseen ruokaan. Unen perusteella minun olisi varmaan pitänyt valmistaa itse jotain pastaa, mutta se jäi nyt odottamaan. Tässä todella herkullinen lopputulos:
Broilerin rintafileitä ja tomaattista sahrami-paprikakastiketta
1,5 dl vettä
muutama säie sahramia
600 g broiskun rintafileitä (valkosipulimarinoituja sattui nyt olemaan)
170 g (broisku)pekonia
3 paprikaa (keltainen, punainen ja vihreä)
1 keltasipuli
3 reilua kynttä valkosipulia
3 rkl tomaattipyreetä
600 g tomaattimurskaa
kourallinen oliiveja
savupaprikaa
suolaa ja pippuria
töräys ketsuppia
tuoretta basilikaa
Laita sormenpäillä kevyesti murskatut sahramisäikeet likoamaan veteen. Huom. mitä kauemmin liotat sahramia vedessä, sitä enemmän sahrami maistuu. Totea, että sormenpäät tulivat oransseiksi, eikä väri meinaa lähteä millään pois. Paista rintafileisiin pikaisesti pannulla väri, kypsennä myös pekoni. Siirrä lihat odottamaan, pilko paprikat isoiksi siivuiksi ja keltasipuli myös. Pilko valkosipuli. Freesaa parpikoita ja sipuleita pannulla hetki. Lisää tomaattipyree, sekoita hetki ja lisää tomaattimurska sekä oliivit. Kaada sekaan sahrami ja vesi, jossa sahramia liotit. Ole kuitenkin varovainen, liika sahrami pilaa ruoan. Lisää savupaprikaa, suolaa ja pippuria. Anna muhia 10 minuuttia. Muista, että pekonista tulee nesteeseen lisää suolaa. Tässä vaiheessa pieni töräys ketsuppia tekee erittäin hyvää. Laita broiskufileet ja pekoni uunivuokaan ja kaada päälle kastike. Paista 180 asteisesssa uunissa 35 minuuttia. Silppua päälle tuoretta basilikaa. Tarjoa riisin tai pastan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti