19.12.2015

Joulutortut punajuuri-porkkanatäytteellä

Jopa hieman hävettää. Vaikka meikäläisellä onkin ehkä koko Suomen tai ainakin residenssimme kolmanneksi tarkimmat makureseptorit, en silti pystynyt keksimään, mitä joulutortuissa oli täytteenä. Olimme nimittäin taas maistelemassa naapuriemme valmistamia herkkuja. Ja vasta olin toipunut tuhat vuotta vanhan nunnan piparista.

Pienen lahjomisen, kiristämisen, henkisen väkivallan ja ripsien räpsyttelyn jälkeen sain puristettua Chef Nikonista torttutäyteen ohjeen. En olisi ikinä arvannut: resepti pitää sisällään punajuurta ja porkkanaa. Respect. Herkku on julkaistu kirjassa Härkäpapua sarvista.  Vaikka perinteitä pitää ja kannattaakin kunnioittaa, voi silti eksyä hetkeksi sivuraiteille hassuttelemaan. Miten sitä muuten uutta syntyisikään, hassuttelu on elämän suola. Tässä vaiheessa tekstiä haluan  vallitsevasta asiantilasta johtuen esittää kirjastonhoitajalle kysymyksen, mistä suola on tullut meriin


Testaa näitä torttuja. Ei näihin vaadita yhtä tarkkaan suunniteltuja juttuja kuin naapureillamme. Heillähän oli tehtävään palkattu erikseen myös logistiikkapäällikkö ja taikinakin oli haettu jostain ylihärmäläisestä tarkoin vartioidusta reseptipankista. Eittämättä täytteen ohella tärkeitä tekijöitä, myönnän. 


Gluteenittomat joulutortut punajuuri-porkkanatäytteellä

Taikinana ei ollut ihan perinteinen torttutaikina vaan rahkavoitaikina: voita, rahkaa, gluteenittomia jauhoja, vähän speltti- ja riisijauhoja. 250 g kutakin (myös siis jauhoja yhteensä 250 g). 

Täyte 
2 porkkanaa
1 pieni punajuuri 
vettä

0,5 dl sokeria
0,25 tl inkiväärijauhetta
1 tl omenaviinietikkaa
0,25 tl suolaa
ripaus pomeranssinkuorta
ripaus jauhettua neilikkaa
0,5 rkl perunajauhoja

Kuori, kuutioi, keitä ja soseuta juurekset. Lisää loput ainekset, sekoita ja kiehauta. Muuten sitten mennään ihan perusjoulutorttuohjeistuksella täyttämistä, voitelua ja paistoa myöten.

Ella Kiviniemi on häärinyt kameran takana. Ellan otoksiin voi paremmin tutustua esim. täällä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti