Joulu on perinteisesti erilaisten käsityökaramellien aikaa. Paitsi ettei karamelli-sanaa kuulemma enää käytetä, olkoon siis namusten aikaa. Namunenhan tunnetaan lähes synonyymina ajattomalle karkille. Kaivoin arkistojen kätköstä pari jo aiemmin julkaisemaani helppoa ohjetta: maapähkinänamuset ja karpaloiset suklaa-maapähkinänamuset.
Tänä jouluna teen kuitenkin eri jutut: suunnitelmissa valkosuklaa-turkinpippurinamuset ja porkkanakakkufudge. Porkkanakakkufudgen ohje myöhemmin kun saan sen mietittyä.
Valkosuklaa-turkinpippurinamusten ohje on hyvinkin yksinkertainen: suklaa sulatetaan, turkinpippurit murskataan pussissaan rouheisiksi, jutut yhdistetään, pursotetaan konvehtipaperiin ja annetaan jämähtää.
Maapähkinänamuset
100 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl maapähkinälevitettä
1 3/4 dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
saksanpähkinöitä
Sekoita pehmennyt voi, tuorejuusto ja maapähkinälevite kuohkeaksi vatkaimella. Lisää tomusokeri ja vanilliinisokeri ja sekoita taas. Laita massa pursotinpussiin ja pursota karkkivuokiin. Paina kunkin pintaan puolikas saksanpähkinä. Anna kovettua jääkaapissa.
Karpaloiset suklaa-bastognenamuset
180 g Bastogne-keksejä
1 dl kuivattuja karpaloita
200 g tummaa suklaata
1. Murenna keksit - ei nyt ihan hienoksi, mutta sillai sopivasti.
2. Veistele karpalot pienemmiksi.
3. Sulata suklaa vesihauteessa.
4. Yhdistä ainekset.
5. Muovaile kahdella pikkulusikalla karamellivuokiin pikku namupalleroisia.
6. Laitaa jääkaappiin kovettumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti