1.10.2014

Omena päivässä - 365 omenaista reseptiä

On jokseensakin masentavaa, että osa porukasta hukkuu omenoihin ja joutuu kärräämään niitä kaatopaikalle. Kaupunkialueella omenoista eroon pääseminen ei ole ihan mahdoton tehtävä: kori tai pussi portin viereen, omenat sinne, kori tyhjäksi. Poikani kanssa olemme ajelleet Turun omakotitaloalueilla omenabongauksessa etsimässä portinpieliä, joista omenoita voisi napsia. Sitä paitsi ihana pikku-ukkoni  Eemeli nauttii tästä bongailusta, ihan kuin se olisi isompikin aarrejahti. Lastenistuimesta kuuluu: isiiiiiii, jarrut pohjaaaaannnn ja pakki päääääälllleeeee, taisin nähdä tuolla portin pielessä jotaaaaainnnn. Voi riemua. 

Kustannusosakeyhtiö Moreeni julkaisi juuri Karen Bermanin ja Melissa Petitton kirjan Omena päivässä - 365 omenaista reseptiä, faktoja ja vinkkejä sekä huippukokkien ohjeita! Alkuperäisteos on An Apple A day, suomennos Anna Rantanen. Ja katsokaapa tuota kannen yläosassa olevaa omenaherkun kuvaa. Uuh, en paljasta reseptiä, mutta totean vaan, että jäätävän hyvää.


Ajoitus on kaiken a ja o, sanoi toisena saapunut hiiri, joka juuston nappasi: hyvään aikaan ilmestyi kyseinen teos purkamaan omenakaaosta. Nimensä mukaisesti kirjassa on omenaresepti jokaiselle päivälle. Välillä esitellään omenaan liittyviä vinkkejä. Ehdoton suosikkini on ohje omenan jakamisesta neljään osaan: aseta omenanpuolikkaat leikkuulaudalle leikattu sivu alaspäin ja leikkaa kahtia. Huh, onneksi tuota ennen on kerrottu, miten omenan saa puolitettua. No, on siellä oikeasti hyviäkin vinkkejä esimerkiksi, koska omenat erittävät paljon etyleeniä, voi niiden avulla kypsyttää vaikkapa hieman raakoja tomaatteja pakkaamalla ne samaan pussiin. 

Mitä kirjan muuhun sisältöön tulee, niin tarjonta on erittäin monipuolista: jälkkäreitä, alkupaloja, suolaisia, makeita, pääruokia, leivontaa, drinkkejä, maustesekoituksia ja vaikka mitä. Voi sanoa, että omenareseptejä tulee joka lähtöön. Poimitaanpa tähän muutama mielenkiintoinen: 
  • Omenakierrekakku. Kuivakakku jonka sisään on piilotettu omena-pähkinätäytettä
  • Omena-jalapenohillo
  • Katkarapu-pinaattipastaa ja calvadoskastiketta
  • Omena-saksanpähkinä-gorgonzolarisotto
Ja lopuksi vähintäänkin mielenkiintoinen drinksu, joka juontaa juurensa 1890-luvulle:

Lesken suudelma (3 annosta)

8 cl omenabrandyä, esim. Calvados
4 cl keltaista Chartreuse-likööriä
2 cl Benedictine-yrttilikööriä
2 tippaa Angostura Bitter -katkeroa
jäitä

Sekoita alkoholijuomat jäiden kanssa shakerissä ja siivilöi cocktaillaseihin.

Kirjan hinta näyttäisi pyörivän jossain 20-25€ välillä.
ISBN 978-952-254-188-8

Ps. jos jollain Turun seudulla asuvalla sattuu olemaan ylimääräisiä omenoita, niin tulen mielelläni noutamaan niitä pari pussillista. Yhteydenotot polkkapossu@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti