2.10.2014

Tomaatti-mozzarellasalaatti

Pari yötä sitten seilailin pitkin Napolin katuja ja päädyin istumaan trattorian terassille rauhalliselle sivukujalle. Turisteista ei ollut tietoakaan, vain paikalliset tiesivät paikan. Kaksi vähähampaista pappaa pelasi dominoa viereisessä pöydässä. Trattorian omistaja kävi täydentämässä lihavarastojaan viiksekkäällä lihakauppiaalla ja saapui takaisin ravintolaansa muovipussit täynnä prosciutto crudoa - heräteostoksena oli näköjään napannut mukaansa myös viikunoita. Näistä saisi hyvän alkuruoan mietin ja tiesin niiden varmuudella olevan antipastien joukossa.  Hieman kulahteneet puutuolit jaksoivat vaivalloisesti kitisten vielä kannatella minua, keikkuva pöytäkään ei haitannut. Punavalkoruutuinen pöytäliina, valkosipuliköynnös sisälle johtavan oven päällä, Ti amo matta testa di cazzo Italia. 

Sitten mieletön ahaa-elämys, airamin energiasäästölamppu syttyi hitaasti mutta varmasti: Tarjoilija toi pöytääni tomaatti-mozzarellasalaatin, joka oli kylvetetty mukavassa määrässä oliiviöljyä, päällä sopiva silaus basilikaa. Oven vieressä lepatteli Il tricolore. Juuri tällöin ymmärsin, että ehkä Italian suosituimman salaatin värit ovat täsmälleen samat kuin Italian lipussa. Mahtaako tämä olla sattumaa?!


Itse asiassa vuoteen 2006 asti tämä piti vielä paremmin paikkansa. Siihen asti lipun värit määriteltiin virallisesti loistavan vihreäksi (basilica), maidonvalkoiseksi (mozzarella di bufala) ja tomaatinpunaiseksi (pomodoro). Nykyään värimääritykset ovat saniaisenvihreä, kirkas valkoinen ja liekinpunainen. Surkea muutos.

Vinkki: vaikka näyttäisi siltä, ettei parvekkeella tai ulkona kasvamassa olevat minitomaatit jaksaisikaan kypsyä, niin kyllä ne jaksaa. Ottakaa ne sisälle punastumaan. Ja kuten edellisessä kirjoituksessa kävi ilmi, voi kypsymisprosessia yrittää nopeuttaa laittamalla tomaatit samaan pussiin omenoiden kanssa ja käyttää hyväksi niistä vapautuvaa etyleeniä.


Tomaatti-mozzarellasalaatti on kaikessa yksinkertaisuudessaan eräs lempisalaateistani. Parhaimmillaan se toimii vaalean maalaisleivän kanssa tai vaikka raikastamassa ihanan suolaista anjovis-kapris-oliivipitsaa.

Tomaatteja
Mozzarellaa
Basilikaa
Oliiviöljyä 
Sokeria
Suolaa
Mustapippuria myllystä

Viipaloi tomaatit ja mozzarella ja järjestä lautasella. Visko päälle tuoretta basilikaa. Sekoita kulhossa oliiviöljyä, ina sokeria ja hieman suolaa. Kaada punaisen, valkoisen ja vihreän päälle. Rouhi päälle muutama kierros mustapippuria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti