23.5.2013

Kauniisti kerien nokkospöheikköön

Jo pienenä vesselinä jouduin lähikontaktiin nokkosen kanssa. En sen takia, että olisin käyttänyt sitä peräpukamien hoitoon tai uhkaavaan anemiaan. En myöskään todistettavasti yrittänyt saada siitä valmistettavalla liemellä kiiltäviä hiuksia, saati sitten torjua hiustenlähtöä. Ja vaikka joskus 70-luvun puolivälissä mielessäni kävikin ihan pikaisesti laittaa pystyyn silkinpehmeitä nokkoslakanoita valmistava tuotantoyksikkö, annoin tuon idean hautautua 70-luvun huumaan.  Olinhan tuolloin vielä aika nuori koltiainen, vain vuoden ehkä juuri toisenkin ikäinen. 

Mutta kasvin tunnistamisen opin muutaman vuoden kuluttua helposti. Suosittelen tätä tekniikkaa ehdottomasti muillekin ja mitä nuorempana tämän kokee, sitä varmemmin tämä myös iskostuu selkäytimeen tai ainakin selkään. Asuin nimittäin maalla, kynnösten, mangrovemetsien ja erinäisten rämeiden keskellä, paikassa jota ei voi soimata virikkeiden puutteesta. Pellon laidalla oli mieletön nokkospöheikkö ja pöheikön vieressä ehkä metrin korkuinen kivi. Joskus päässä vain napsahtaa, toisilla harvemmin, minulla useammin. Kiipesin kivelle, heitin paidan pois ja hyppäsin nokkelasti kerien nokkosten sekaan. Näin jälkikäteen ajatellen se olisi pitänyt tehdä suorinvartaloin ja paita päällä, sillä epäilemätä keriminen sai vartalossani aikaan valtavia poltteita ja lääkärireissuhan siitä tuli. Summa summarum, kasvin tunnistaminen hoidettu ja opeteltu. 


Oli miten oli, juuri nyt on hyvä aika kaivaa kuivuri esiin. Kuivaaminen onnistuu hyvin myös ilman kuivuria ja huomaamatta, kun vuoraa kaapinpäälliset sanomalehdillä ja latoo nokkosia sinne. Nokkosesta saa toki monta satoa kesässä, mutta juuri nyt kasvi on parhaimmillaan kuten kaikki muutkin nuorina vesoina. En ala tässä sen enempää kertoa keräämisestä tai käsittelystä, niistä löytyy tietoa ympäri nettiä. Tämä kirjoitus toimikoon lähinnä muistutuksena nokkosen kauneudesta ja heittelen vielä vähän ideoita, miten nokkosta voi käyttää ruoanlaitossa.

  • Nokkos-kalapaistos: uunivuoka öljytään kevyesti, pohjalle ladotaan savustettua kalaa, tehdään paksu juustoinen valkokastike, johon sekoitetaan runsaasti ryöpättyä ja hienonnettua nokkosta, kaadetaan kalan päälle, ripotellaan pinnalle korppujauhoja ja paistetaan uunissa kauniin ruskeaksi, tarjotaan perunoiden kanssa
  • Nokkos-retiisikääryleet: paistetaan suuria lättyjä, joiden taikinaan on lisätty reilusti nokkosta, keitetään pitkulaisia valkoisia retiisejä kevyesti suolatussa vedessä, kääritään retiisi lättyyn ja tarjotaan ruohosipulilla, kotisinapilla ja sitruunalla maustetun ranskankerman kanssa
  • Nokkospesto: nokkosia, pinjansiemeniä, oliiviöljyä, valkosipulia, sitruunamehua, suolaa, parmesaanijauhetta
  •  Nokkosspanakopita
  • Nokkoslasagne: kasvislasagne, jossa valkokastikkeeseen laitetaan reilusti nokkosta, lisäksi parsanuppuja, lasagnea, munakoisoa ja herneitä
  • Nokkosravioli: juustolla ja nokkosilla täytettyjä pastanyyttejä
 
ja tutummat: 
  • Nokkossämpylät
  • Nokkosmuhennos
  • Nokkoskeitto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti