Vihdin Uutisista (22.8.2012) bongasin vanhan uutisen, joka meni muistaakseni jotenkin noin kuin alta voi lukea. Voi olla, että se meni toisinkin, mutta kannattaa kuitenkin ajatella asioita. Ja sen kunniaksi muistutus hernekeiton hyvyydestä. Minun on vaikea käsittää, miksi ihmiset mieltävät hernekeiton työlääksi. Minuutissa laitat herneet likoomaan ja muutama minuutti lisää, kun seuraavana päivänä pilkot porkkanat ja sipulit. Maustamisessa ehkä vielä lisäminuutti. Ei kuitenkaan niin kovin työlästä sanoisin.
En ala tähän hernekeiton ohjetta laittamaan, hyvä perusresepti löytyy esim. täältä, tosin itse laitan kasvishernariinkin vain porkkanaa ja sipulia, tuohon oli viskottu myös palsternakkaa ja selleriä. Kuvassa olevaan keittoon olen lisännyt muutaman mielenkiintoisen osan lammasta, savustetusta saa vielä paremmat fiilikset.
Erikoishutkija Polkkapossu Länsi-Suomen Terveyden- ja Hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että meidän suomalaisten on turha lähteä superruokien vuoksi merta edemmäs intoilemaan.
- Lähes kaikki Suomessa kasvavat marjat ovat erityisen terveellisiä. Marjoja on metsissä niin paljon kuin kärsä jaksaa haistaa ja voissa paistaa. Kansallismarjamme mustikka vetää ravintoarvoillaan mennen tullen töttiin kaukaa tuotuja goji-marjoja tai mulpereita. Karpalolla ja tyrnillä on jopa kansanterveydellisesti mitattuna oikein huikeita terveysvaikutuksia. Ja entäpä kotimaiset kasvikset ja hedelmät? Muutama kotimainen kasvi päivässä ja omena yössä pitää lääkärin loitolla, on sanonnalliselta totuusarvoltaan yllättävänkin oikeassa. Metsistämme löytyy myös pakurikääpää, villivadelmaa ja mehiläisten siitepölyä. Todellisia pommeja kaikki.
– Eikä saa unohtaa kaurapuuroa tai ruisleipääkään.
- Terveellisenä sokerina pohjalla on hernekeitto, jonka terveysominaisuudet on monille yllätys. Siinä on mm. käsittämättömät määrät liukoista kuitua, joka pitää pitkään kylläisenä ja verensokerin tasapainossa. Uhkiakin toki on: naapurini mummo hukkui aikoinaan Rukajärventiellä soppatykkiin muonittaessaan sotilaita, kova terveysintoilija kun oli. Verensokerit oli kyllä sen jälkeen kunnossa, mutta hapenpuute sai aikaan lopullisen ahdistuksen, Polkkapossu tarinoi.
- Entäpä sitten rypsiöljy? Puhukaa te vaan Välimeren ruokavaliosta ja kuinka hyvää oliiviöljy siinä tekeekän. En toki kiistä sen hyviä puolia, mutta yhtä hyvin meillä voitaisiin puhua vastaavasta rypsiöljyruokavaliosta, joka pistelee oliiviöljyruokavalioita vasemmalla kädellä aamupalaksi. Ja onhan meillä myös mahtavat kalavedet ja järvet täynnä omegaa ja superruokaa. Ja mikä parasta, jos kala ei maistu, rypsiöljy tuottaa elimistössä vastaavia pitkäketuisia rasvahappoja kuin kala. Imekää siitä, tuumaa Polkkapossu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti