1.5.2009

HV

Asiakastani siteeraten: HV. Ja saa kuulemma tulkita, miten haluaa.


Pastitsio - kreikkalainen makaronilaatikko

400 g makaronia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
400 g naudan jauhelihaa
5 tomaattia
½ dl tomaattipyreetä
kourallinen persiljaa
hyppysellinen kanelia
ripaus paprikajauhetta
1 dl valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria
½ dl voita
½ dl vehnäjauhoja
4½ dl maitoa
hyppysellinen muskottipähkinää
3 munaa
100 g kefalotiria (tai parmesaania)


Keitä makaronit lähes kypsiksi. Pilko sipulit ja freesaa niitä oliiviöljyssä hetki. Lisää jauheliha ja ruskista kevyesti. Lisää pilkotut tomaatit, tomaattipyree, hakattu persilja, kaneli, paprikajauhe, valkoviini, suola ja mustapippuri. Anna muhia hiljaisella lämmöllä 20 minuuttia.

Valmista valkokastike: sulata voi pannulla, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Ennen kuin jauhot alkavat ruskistua, lisää maito ja sekoita samalla hyvin. Anna hautua vajaa 15 minuuttia välillä vispaillen. Kastike saa olla melko paksua. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Anna valkokastikkeen jäähtyä. Sekoita sitten valkokastikkeen joukkoon kaksi vatkattua munaa ja jauhelikastikkeeseen yksi muna. Voitele uunivuoka ja kaada pohjalle puolet pastasta. Ripottele päälle puolet raastetusta juustosta ja kumoa sen päälle jauhelihakastike. Tee toinen kerros lopusta pastasta, kaada päälle valkokastike ja ripottele taas puolet juustosta. Paista 180-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Lienee eka makaronilaatikko, johon näen valkkaria nakattavan :D

    VastaaPoista
  2. Moussakan ohella pastitsio on ehdoton kreikkalempiruokani. Ei muistuta lainkaan suomalaista makaronilaatikkoa, vaikka monet niin kuvittelevatkin. Ihanaa ruokaa ja tosiaan valkoviini sopii tähän, kuten persilja ja kanelikin.

    VastaaPoista
  3. Jams, toinen siitä tulee siinä vaiheessa, kun testaat reseptin. Eikä kahta ilman kolmatta, tykästyit jo :D

    Ano, Haist ite Moho.

    Kirsi, Moussaka onkin ylimaallista. Pastitsio eroaa tosiaan suomalaisesta makaronilaatikosta juuri maustamisensa puolesta. Eikä lainkaan huonolla tavalla, vaikka olenkin suomalaisen makrulootan ystävä. Täysin eri saundimaailma, kun eräs ystäväni asian ilmaisi.

    VastaaPoista