11.5.2009

Kulinaristinen transsi

Jos hermo renaa, eikä ajatus oikein tahdo juosta, suosittelen laakerinlehtiä. Muista lehdistä Maku, Matka ja Mustanaamio saattaa myös auttaa vaivoihin. Laakerinlehdessä ensi käden maullinen nautinto on kuitenkin vertaistaan vailla, joten siitä sitten.

Laakerinlehti auttaa saavuttamaan kulinaristisen transsin. Legendan mukaan Delfoin oraakkeli natusteli ja poltteli lehtiä saavuttaakseen transsin ja pikku tötsyissään antoi oivia uskonnollisia ja poliittisia neuvoja sekaantuen jopa kreikkalaisten sotiin. Nykykeisareista mm. Robert Mugabe, Aleksander Lukashenko, Than Shwe ja Teuvo Loman tiedetään laakerinlehtien ystäviksi, viimeisin tosin seppelemuodossa, vaikkei asia minulle kuulukaan. Antiikin tarustossa on toinenkin hauska laakerinlehtijippaus, joka ei ehkä varsinaisesti herätä ruokahaluja, mutta pitää muuten vaan mielen virkeänä: Apollo-jumala rakastui nymfi Daphneen, joka syntyi Uranoksen peniksen veripisaroista Kronoksen leikattua tämän jalkovälikaverin katki. Apollo kävi liian villiksi, jolloin Daphne epätoivoissaan pyysi apua muilta jumalilta. Nämä säälivät nymfirukkaa ja muuttivat tämän laakeripuuksi. Evölästinglövin merkiksi Apollo alkoi pitää päässään laakeriseppelettä. Taiteessa hänet kuvataankin usein laakeriseppele kiehkuroillaan.

Ahvenet ja samppa-voikastike on ehdoton hitti. Ahventen sijaan voi käyttää turskaa tai kuhaa, tai ainakin jotain sopivan vaalea kalaa, josta saa kätevästi kaikki ruodot pois. Sampankin saa korvata vaikkapa pirteällä omenasiiderillä tai kuivalla valkoviinillä. Muttei tietenkään kannata. Kastike maustuu mukavasti laakerinlehdellä, joka siis jo todistetusti aiheuttaa kulinaristisen transsin.


Kuorrutetut ahvenet ja samppanja-voikastiketta
(4 annosta)

2 tomaattia
½ rkl pestoa
2 rkl raastettua parmesaanijuustoa
1½ rkl majoneesia
12 fileetä ahvenia (n. 700g)

Tee tomaatteihin ristiviillot ja upota kiehuvaan veteen 15 sekunniksi. Kuori tomaatit ja viipaloi. Sekoita pesto, parmesaani ja majoneesi. Housuta ahvenet eli poista ruodot tekemällä keskiruoto-osuuden sivuille 2 viiltoa kiilaksi ja poista kiilanmuotoinen pala. Kokoa yhteen annokseen kolme fileetä päällekkäin, pari viipaletta tomaattia ja sen päälle tahnaa. Paista 200-asteisessa uunissa n. 13 minuuttia.

kastike:

1 dl samppanjaa
laakerinlehti
3/4 kanaliemikuutiota
ripaus fariinisokeria
2 dl kermaa
maizenaa
reilusti voita

Kaada kattilaan samppanja, laakerinlehti ja kanaliemikuutio. Kiehauta. Lisää ripaus fariinisokeria ja kerma ja anna kiehua hetki. Poista laakerinlehti. Suurusta maizenalla ja lisää hiljalleen kunnon köntti kuutioitua voita.

Tarjoa kala porkkana-perunamuusin kanssa.

3 kommenttia:

  1. voiko kalana käyttää milestäsi myös pangasiusta ;D

    VastaaPoista
  2. Hyppis: Joku on lukenut tarkkaan juttujani :D Hyi hitto, EI VOI!

    Polga: Kyllä, yksi on optimaalinen. Eikä sekään mausta kastiketta kuin pienen hetken.

    VastaaPoista