26.3.2009

Kyllä Mattilan Kartsakin toimasee

Ei ole lainkaan masentavaa, jos keittiön kaappiin on iskostunut arsenaali valloittavia viinietikoita. Masentava on lähinnä se rahasumma, jonka niihin on kuluttanut - eikä ole törsännyt johonkin järkevään kuten esperanton oppikirjaan, koiraistuimeen, vedenkestäviin teepusseihin, paristoilla ladattavaan paristolaturiin tai helikopterin heittoistuimeen. Mitä kaikkea olisinkaan voinut saada, jos olisin vähän säästäväisempi!

Hyvä puoli on, että noita maukkaita viinietikoita voi tehdä ihan itsekin. Esimerkiksi vadelmaviinietikkaa voi valmistaa ihan yksinkertaisesti vadelmista ja valkoviinietikasta. Marjoja pullonpohjalle, päälle etikkaa ja sen jälkeen maustumaan suljettuun pulloon viikoksi pariksi jääkaappiin. Samalla periaatteella voi valmistaa rakuunaviinietikkaa tai vaikka rosmariiniviinietikkaa. Myös hunaja toimii hienosti, sitrushedelmien kuoret, valkosipuli ja Karita Mattila takaapäin. Viimeistä en kuitenkaan suosittele.

Nyt tekemään salaattia, niin saadaan ne hiivatin muka-hienot-etikat käyttöön.


Artisokka-päärynäsalaatti ja punaviinimarjakastike

kastike:

3/4 rkl anopin makeaa punaviinimarjahyytelöä
1/4 dl vettä
2 rkl vadelmaviinietikkaa (tai jotain muuta vastaavaa)
½ dl oliiviöljyä
muutama lehti hienonnettua rakuunaa
kierros mustapippuria myllystä
½ valkosipulinkynsi pilkottuna

Mittaa kastikeainekset kulhoon ja aja blenderillä tasaiseksi.

salaatti:

rucolaa
tammenlehväsalaattia revittynä
kirsikkatomaatteja puolitettuna
säilöttyjä artisokansydämiä pilkottuna
säilykepäärynä viipaloituna
raejuustoa (oikeasti tässä pitäisi olla sinihomejuustoa)
pinjansiemeniä paahdettuna

Sekoita.

2 kommenttia: