13.10.2008

Tasan ei käy nallekarkit!

Kardemumma on jalo kasvi tai siis mauste tai siis maustekasvi. Pidän siitä ihan älyttömästi ja heittelenkin sitä välillä, mihin sattuu, mihin ei edes satu tai johonkin muuhun muuten vaan hassuun paikkaan. No, joillekin hassua, joillekin ei: kardemummaa käytetään kuitenkin paljon muuallakin kuin Pohjoismaissa pullataikinassa. Intialaiseen ruokaan olen heikkona kuin pystyynjäätynyt hyttynen korkean C:n oopperaharjoituksissa, intialaisessahan käytetään paljon mummaa.

Sahrami ja vanilja ovat kalliita mausteita, kardemumma tulee hyvänä kolmosena niiden jälkeen. Kalleuden saa aikaan käsittääkseni poimimismeneltelmä eli käsipelillä vaan. Saman kasvin palot kypsyvät eri aikaan, joten ei kai sitten ole paljon vaihtoehtoja.

Seuraava ohje on repäisty joskus jostain, milloin, miksi, en tiedä mistä. Enkä tiedä, paljonko se on muuttunut matkalla, kuinka pitkä matka on ollut ja onko se mennyt mukavasti. Mutta saaplarin herkullista vaan on. Koska tätä mielettömän hyvää hässäkkää on kaapissani reilusti yli kotitarpeiksi, voinpa vaan todeta jakkejäyhämäisesti, että tasan ei käy nallekarkit!



Kardemummaiset porkkana-ananasleivokset

2½ dl sokeria
5 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
2½ tl kanelia
3 tl leivinjauhetta
225 g voita sulatettuna
2 prk ananasmurskaa valutettuna
4 porkkanaa raastettuna

kuorrutukseen:

75 g voita
4 rkl ananasmehua
5 dl tomusokeria
mantelirouhetta

Vaahdota sokeri ja munat. Sekoita jauhot, mumma, kaneli ja leivinjauhe ja sekoita murskan ja raasteen kanssa vaahtoon. Koita sekoittaa mahdollisimman vähän. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja levitä taikina sille. Paista vajaa 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Kun taikina on jäähtynyt, aloita kuorrutuksen valmistaminen. Sekoita sulatetun voin sekaan ananasmehu ja tomusokeri. Levitä kuorrute taikinan päälle ja visko pinnalle mantelirouhetta.

11 kommenttia:

  1. Ai jestas, ananas ja porkkanakku! Taivaallista..
    Taidan ympätä ananasta tuohon himoitsemaani proteiiniporkkanakakkuun, jota olen aiemmin sovelletulla fitnessreseptillä tehnyt.. Kiitokset inspiraatiosta. : )

    VastaaPoista
  2. namnamnam...mitkä ainekset ja eliksiirit. 5 munaa, niin sitä pitää!

    VastaaPoista
  3. Usko tai ala, mutta taalla Singaporessa ihmisilla ei ole mitaan kasitysta siita, mita on kardemumma ja sita on hyvin vaikea loytaa. Jauhettua tai siemenia en ole loytanyt vielakaan, kotia loysimme yhdesta luomukaupasta.

    VastaaPoista
  4. Näyttää järjettömän herkulliselta.

    VastaaPoista
  5. Oletkos kokeillut marjapirtelössä mummista? Sopii ihan mielettömän hyvin mausteeksi siihen!

    VastaaPoista
  6. Insanity: No heitähän protskuporkkana-ananaskakun resepti sitten ilmoille, niin pääsen itsekin testaamaan.

    Ainailona: Mitä? Onko munia liikaa :D

    Tei: On kyllä pahuksen vaikea uskoa, mutta olet aika vakuuttava tarinoinnissasi. Aika hassua silti, sinne voisin hyvin kuvitella kanassa uitetut kardemumma eikun kardemummassa uitetut kanat.

    Kannat kaakkoon: Se vaan näyttää siltä!

    Johanna: Oonpa tainnut jopa kokeilla. En vaan harrasta paljon pirtelöitä, mutta siis ideahan onkin, että mummis sopii joka koloon. Mutta ei kyllästymiseen asti.

    VastaaPoista
  7. Kardemummaa sekoitettuna sopivasti sulaneeseen vaniljajäätelöön.
    Yksinkertaista, mutta niin hyvää.

    VastaaPoista
  8. Uncovered: Ei lainkaan pahempi idea. Tuntuu oikein hyvältä.

    VastaaPoista
  9. Tosin nyt on vain Trioa kaapissa ja sen taidan vetää ihan pelkiltään.

    VastaaPoista
  10. Vain mies voi VETÄÄ ruokaa tai juomaa. :)

    VastaaPoista
  11. Täntyyppinen on munkin suosikkiporkkisohje. :-) Ja se Insanityn prodeversio löytyy kyllä hänen plökistään että ehtimään siitä! Sitte ku löydät nii voisit valmistaa mulle niin maistan.

    VastaaPoista