17.5.2008

Ooo-o-o-ooo-o alla kauniin kuoren


Kirpeänmakeat maut iskee selkäytimeen asti niin lujaa, että lääkärit yrittävät kieltää jopa painimisen ja erinäiset kuulaharjoitukset. Vuoden paras aika on alkanut: raparperiaika.

Osviittaa ohjeeseen haettiin hieman Yhteissyvän ruokamaailmasta. Siellä tosin mittasuhteet oli ihan päin seiniä, joten tässä jalostettu ja muutenkin muokattu versio.


Taikina:

150 g voita
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
0,75 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
3 valkuaista
1,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(mantelilastuja)

Täyte:

3 dl mansikoita
4 dl raparperia pilkottuna
2 dl sokeria
1,5 dl kuohukermaa


Valmista ensin taikina: vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää keltuaiset yksi kerrallaan yhä edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää vuorotellen maidon kanssa seokseen. Levitä leivinpaperille.

Sitten kuorrutus: valmista marenki vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisäämällä sitten sokerit. Levitä marenki pohjataikinan päälle ja ripottele päälle mantelilastuja. Omaan versiooni en laittanut lainkaan, kun ei juuri sattunut kaapista löytymään. Mutta kuuluuhan ne tähän. Paista 170-asteisessa uunissa, kunnes marenki on vaaleanruskeaa ja rapeaa ja pohja kypsä. Ehkä noin 20 minuuttia.

Valmista täyte: heitä kattilaan ihan pikku loraus vettä ja muut ainekset. Kiehauta pikaisesti ja anna muhia hetkiä siten, että raparperi hieman möhnäytyy. Jäähdytä. Vatkaa kerma jämäkäksi, mutta älä kirnua sitä voiksi. Kaada raparperi-mansikkaseoksesta liika neste pois ja sekoita kermavaahtoon.

Kakun kokoaminen: leikkaa jäähtynyt kakkutaikina kahteen yhtä suureen osaan ja nosta toinen osa vadille. Levitä täyte vadilla olevan osan päälle ja humpsauta toinen osa taikinaa taas päälle.

5 kommenttia:

  1. Oooo-oo, tämä on varmasti taivaallista. Kaunis peto, indeed.

    VastaaPoista
  2. Hih, kakku joka näyttää kieltään :D

    VastaaPoista
  3. Ai raparperiako onkin syyttäminen treenikielloista :-D Voisin antaa sille hivenen anteeksi jos saisin sitä haltuuni joltakin kasvimaalta. o_O

    VastaaPoista
  4. Aimo annos: Nythän on niin, että XL5 on kaikkien aikojen hienoin bändi SOTD:a unohtamatta.

    Minna: Pakko myöntää, kuva ei ole kovin houkutteleva. Ei oikein jaksanut räpsiä.

    Sea: Sitäpä hyvinkin. Käyt omakotitaloalueella porskuttamassa, kiipeät pantterin notkeudella aidan yli ja hiivit saukon tavoin sakset kourassa raparperimaalle.

    Vilijaana: =P <- sinulla on kapteenin piippu suussa. Parasta lakua. Kiitos Olsabolsalle. Kakkukin oli hyvää :P

    VastaaPoista