4.2.2008

Rehdisti rapsakkaa leipää


Ajattelin tänään kertoilla teille hiivasta, mutta Finfoodilta löytyi niin hyvä selostus, että enpä taida viitsiä. Sitä paitsi ihan just alkaa telkasta Makujen matkassa: Aasia (<- lue: Huippumallit).

Mutta teinpähän tänään nantsua leipää. Tykkään vetää leipomuksen päälle muutaman viillon ja lorauttaa reippaasti hyvää oliiviöljyä. Ensinnäkin se antaa mukavan näkösilauksen ja pinnasta tulee rehdisti rasvaisen rapsakka. Vähän samanlainen kuin focacciassakin [foˈkatːʃa].


Iltapalasämpylät

5 dl nestettä = 4 dl vettä + 1 dl piimää
1½ rkl siirappia
½ rkl suolaa
1 rkl yrttejä
1 pss kuivahiivaa
3 dl sämpyläjauhoja
rypsiöljyä
1 dl vehnäleseitä
8-10 dl vehnäjauhoja
oliiviöljyä

Lämmitä neste 42 asteiseksi. Lisää siirappi, suola ja yrtit. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja lisää jauhot ja leseet hiljalleen alustaen. Lisää loppuvaiheessa rypsiöljy. Taikinasta ei saa tulla kovaa, mieluiten vähemmän jauhoja kuin liikaa. Kohota taikinaa n. 30 minuuttia liinan alla, leivo pitkulaisiksi sämpylöiksi ja kohota taas liinan alla 10 minuuttia. Tee pari viiltoa veitsellä pintaan, kaada päälle loraus parasta oliiviöljyä ja paista uunissa 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

3 kommenttia:

  1. Onko vähän makoisan näköisiä sämpyjä! Kiitti muuten kun mainitsit tuon Makujen maailma -ohjelman. En oo tuollaista ennen bongannutkaan. Se äijä on ihan hassu.

    VastaaPoista
  2. Mut en mä sitä Makujen maailmaa kattonut ;D Vaikka dyyd onkin ihan hassu.

    VastaaPoista
  3. kokeiltiin lasten kanssa näitä sämpylöitä ja hyviä oli! ei ole ennen tullut mieleenkään lorauttaa oliiviöljyä pintaan, mutta jatkossa tulee ;) tänään tehdään näillä ohjeilla välipalaksi minihodareita - eli prinsssinnakkia minisämpylän väliin. mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista