4.7.2007

Lisää rasvaa ja suolaa

Lueskelin eilen ravitsemustieteen kirjaa. "Yhdysvalloissa on arvioitu, että toteuttamalla suositusten mukainen rasvojen ja suolan käytön muutos sekä korjaamalla väestön keskimäärin 10 kilon liikapaino voitaisiin sepelvaltimotaudin ilmaantuvuutta vähentää nykyisestä lähes 80 %." Ja kirjoittajan mukaan vastaavat muutokset Suomessa antaisivat vähintään yhtä hyvän tuloksen. Aikamoista.

Mutta tähän lohiohjeeseen suolaa pitää käyttää reilusti ja rasvainen kerma antaa parhaan tuloksen. Itsepähän päätätte. Linnamme renessanssisiivestön kaunotar, Polignac'n kruununprinsessa valmisti minulle tätä herkkua; taitaa tietää miehen pitävän happamasta.


Kirpsakka limelohi

600 g lohifilee

1 limen mehu
rosepippuria
suolaa
tilliä
1½ dl jogurttia
1 dl kuohukermaa
½ rkl kotisinappia
1 rkl hunajaa
1 tl fish saucea


Laita filee vuokaan ja kaada kalan päälle limen mehu. Ripauttele päälle reilusti rosepippuria ja suolaa. Hienonna päälle hieman tilliä. Sekoita kulhossa jogurtti, kouhukerma, sinappi, hunaja ja fish sauce. Kaada kalan päälle.
Paista 225 asteisesssa uunissa n. 25 minuuttia. Kala kypsyy hieman hitaammin, kun on sen verran kastiketta ympärillä.

3 kommenttia:

  1. Kuohukermahan on se ainoa oikea kerma. Minä en taatusti ala käyttämään mitään 5% kermoja.

    VastaaPoista
  2. Lähes 80%n vähennys tuntuisi jo aika huimalta parannukselta. Mutta kun ei se suolan ja rasvan vähentäminen ole niin helppoa. En minäkään suostu käyttämään muita kermoja kuin kuohukermaa. Paljon on puhetta myös kovista rasvoista, joita sitten löytyy noista kevytversioista. Niiden terveysvaikutukset näyttävät vielä aika epäselviltä.

    VastaaPoista
  3. Juu toi 80% tuntui aika huimalta. Ja toisaalta aika lohdulliseltakin. Puhelinkin juuri eilen asiasta erään kokkikaverini kanssa ja myös noista kovista rasvoista. Niinhän sitä jotkut väittävät, että voita olisi terveellisempää käyttää leivän päällä kuin margariinia juuri noiden kovien rasvojen takia. Tiedä häntä sitten.

    VastaaPoista