4.10.2006

Oodi kanelille

Varmasti suurimmalle osalle suomalaisista kanelin tuoksu tuo mieleen joulun. Lapsuuden mummolaakaan ei sovi unohtaa, sillä kukapa ei olisi herkutellut pellavapalleroisena mummon kanelisilla korvapuusteilla. Kuinka mukava olisikaan leipoa nyt mummolle muutama korvapuusti, onhan nyt kansallinen korvapuustipäiväkin. Vaikka ei siihen mitään "päivää" kyllä tarvitsekaan. No, se ei valitettavasti ole enää mahdollista. Tietysti talonmiehen rouvan voisi yllättää iloisesti kaiken kuran jälkeen, jota olen kirjallisesti hänen niskaansa syytänyt. Alakerrassakin asuisi herttainen vanha mummeloinen, joka varmasti ilahtuisi ikihyviksi kanelitillikasta. Mutta ei, enpäs leivo tänään pullia, sillä vaatimattoman laavumajamme ylipäällikkö neiti johtajatar ilmoitti minulle aamulla, että pullia ei sitten tehdä, ne vaan aiheuttavat turhia houkutuksia. No ei sitten.

Minulle kaneli kuuluu olennaisena osana liharuokiin. Ja ohhoh, kuinkas sattuikaan, sitä käytetään reilulla lumikolalla mausteena myös kreikkalaisessa keittiössä. Jos vaan kolan löytävät. Kanelilla maustetaan kreikassa paisteja, lihakastikkeita, makkaroita, marmeladeja, riisivanukkaita, tahnoja ja mitä nyt mieleen tuleekaan. Taivaskaan ei ole rajana. Ensimmäisen egeanmerellisen moussakkanuuhkaisun jälkeen olin jo myyty tuolle midaksen mausteelle. Sen tuoksu oli niin aavistamattoman pehmeä, että koko keho veti veltoksi ja aloin puhua vierailla kielillä. Ehkä kreikka oli yksi kielistä, sillä yhtäkkiä ymmärsin vastapäisessä mainoksessa kirjoitetun ouzon tarkoittavan ouzoa. Yllättävää. Tuoksun lisäksi kanelin maku moussakassa tuli esiin makeana kuin marsipaaneilla koristeltu tryffeli, mutta ainoastaan hyvällä tavalla. Moussakaa oli selvästi maustettu myös neilikalla ja kardemummalla. Loistavaa.

Mutta ei tehdä tänään moussakaakaan. Vaan kastike lihapullille.


Stavroksen kastike lihapullille

Lihapullat eli keftedes:

Eli tehdään ihan peruslihapullataikina, johon lisätään vain hieman fetaa, timjamia, persiljaa ja minttua. Pullien kypsymisen aikana tehdään kastike:

öljyä
kanelia
ripaus kardemummaa
puolikas sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl punaviiniä
1 prk tomaattimurskaa
suolaa
pippuria
sokeria
voita



Lämmitä öljy pannulla ja paista kanelia ja kardemummaa siinä hetken aikaa. Määristä en oikein tiedä, kun hyvin harvoin jaksan niitä mittailla. Sanotaan nyt vaikka että ripaus kardemummaa ja 1 tl kanelia. Lisää hienoksi pilkotut sipulit ja freesaa hetki. Kaada joukkoon punaviini ja anna kiehua hellästi 10 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja hauduttele taas 10 minuuttia. Lisää suola, pippuri ja sokeri. Ja voi myös joukkoon. Tarkista vielä kanelin ja kardemumman määrä ja lisää niitä, jos tuntuu olevan liian vähän. Ja vielä kerta kiellon päälle kanelia. Jos haluat vielä paremman kastikkeesta, lisää joukkoon 1 dl kermaa. Aja sauvasekottimella kastike tasaiseksi ja lisää lihapullat joukkoon.

2 kommenttia:

  1. Hola! Mites menee porkki? Uusi leike olisi valmis saamaan isomman audienssin..
    Suippomies kuittaa.

    VastaaPoista
  2. Hola Suippomies!

    Eikun reseptiikkaa tuleen vaan, niin polkkapossu kuittaa. Voi sen tietty heittää sähköpostiinkin, jos haluut. Toisaalta, varmaan nähdäänkin ens keskiviikkona...

    VastaaPoista