Kyllä, nyt saa hehkuttaa, tämä on kova juttu! Rapea kuori, kuohkeita sisältä, mahtava maku.
Vaikka meitsikin on leiponut aika monta sämpylää elämän aikana, nousin hetkeksi leijumaan uusiin ulottuvuuksiin. Kotikonstein rapsakan kuoren saaminen vaatii erityisiä uunikikkoja, ja niihinhän ei jaksa lähteä. Helpompaa on sekoittaa aineet hyvin pikaisesti ja heittää taikina yöksi kaappiin nousemaan. Aamulla muutama kauhallispino leivinpaperille ja paisto. Sama juttu seuraavana ja taas seuraavana aamuna.
Nämä ovat parhaita sämpylöitä, joita olen leiponut. Tarviiko sanoa enempää? No ehkä vähän tarvii. Joka aamu lämmintä, lisäaineetonta, tuoretta leipää. Ohjeeseen on haettu inspiraatiota useistakin paikoista ja testailtu erilaisia reseptejä. Sumarin Sikelläkin on tässä osasensa, isokin.
Suosittelen näitä erityisesti etätyöaamuihin!
Rapeakuoriset kuohkeat sämpylät (13–15 kpl)
- 7,5 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 rkl rypsiöljyä
- 3/4 rkl suolaa
- 1/2 rkl siirappia
- 1 rkl pellavansiemeniä
- 0,5 dl kaurahiutaleita
- 1,25 dl ruisjauhoja
- 2 dl spelttijauhoja (Birkkalan tilan)
- 9,5 dl vehnäjauhoja
Sekoita kuivahiiva haaleaan veteen, lisää rypsiöljy, suola, siirappi ja pellavansiemenet. Lisää hiutaleet sekä loput jauhot hiljalleen esim. puulastalla sekoittaen. Tätä ei ole tarkoitus vaivata, eikä edes liikaa sekoittaa. Tuloksena pitäisi olla löysähkö taikina. Peitä kelmulla.
Anna kohota yö jääkaapissa. Nostele pellille (leivinpaperille) tarpeesi mukainen määrä. Siis vain sen hetkeen tarpeen mukainen. Taikinan voi laittaa uudestaan kaappiin ja tosiaan paistella taas uudet kappaleet tulevina aamuina.
Taikinaknöllien nostelu onnistuu hyvin esim. jollain kauhalla lusikka apurina. Ei kannata muotoilla enempää. Paista 225 asteessa hiukan alatasoa ylempänä 30–35 minuuttia. Tämä on juuri se juttu, jolla saadaan rapea kuori: jääkaappikylmänä leivinpaperille ja pitkäksi aikaa uuniin. Älä pelästy vaikka tuntuvat alkuun kivikovilta. Älä laita liinaa päälle, jotta rapea kuori säilyy. Ja jos haluat näiden pysyvän rapeina, älä säilö muovipussissa, vaan heitä paperipussiin. Tosin jos teet vain muutaman, eihän näitä isommin jää seuraaviin syöminkeihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti