17.4.2019

Ruuan merkitys hoidossa ja yksilöllisyys korostuvat tulevaisuuden sairaalassa

Tuoreen Tulevaisuuden sairaala 2019 -tutkimuksen mukaan ravitsemus nähdään aiempaa vahvemmin keskeisenä osana hoitoa, kuntoutuksen tukena. Päättäjille ruuan merkitys korostuu kokonaisvaltaisesti ennen hoitojaksoa, sen aikana sekä kotiuttamisen jälkeen. Sekä potilaat että päättäjät odottavat ruuan olevan maukasta ja ravintosisällöltään paranemista tukevaa. Tulevaisuudessa toivottiin lisää joustavuutta ja valinnanvapautta ateriavaihtoehtoihin esimerkiksi digitaalisten ratkaisujen avulla. 

Fazer toteutti tammikuussa 2019 tutkimuksen sairaaloiden potilasruokailun roolista koko hoitoketjussa. Tulevaisuuden sairaala 2019 -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää sairaaloiden tulevaisuuden ruokatarpeita ja näkemyksiä siitä, millaisia muutoksia tai mahdollisia esteitä sairaalamaailman ruokapalveluihin jatkossa kohdistuu. 

Ruoka tukee kuntoutusta myös henkisesti

Tutkimukseen vastanneiden päättäjien ja asiakkaiden mukaan ruokaan pitää kiinnittää huomiota ennen sairaalahoitoa, sen aikana ja jälkeen. Vastanneiden päättäjien mielestä ruuan merkitys potilaan hoidossa ja kuntoutuksessa kasvaa tulevaisuudessa. Paranemisen kannalta onkin olennaista, että ruoka on oikeanlaista ja ravintosisältö on kohdallaan.

Tietoa ravinnon laaja-alaisesta merkityksestä tarvitaan kuitenkin lisää, sillä vain 33 prosenttia asiakkaista kokee saavansa riittävästi tietoa sairaalahoidon ateriapalveluista tai ravitsemuksen merkityksestä. Tietoa ja opastusta tarvitaan ennen sairaalahoitoa, sen aikana ja jälkeen, jotta hoito ja mahdolliset operaatiot voidaan tehdä suunnitellusti.
- Tutkimuksen tulokset haastavat toimijoita pohtimaan, miten hankinnoissa otetaan jatkossa huomioon ruuan laaja-alainen merkitys potilaiden kuntoutumiselle ja jaksamiselle. Yhdessä kumppaneiden kanssa voidaan varmistaa, että potilaslähtöinen ruokapalvelu on osa hoitoketjuja, sanoo Fazer Food Services Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola.
Hoitotyön vastaavat esimiehet ja tukipalveluiden vastaavat johtajat näkevät muita päättäjiä tärkeämpänä ruokailun ja ruokailuhetken tuottaman mielihyvän ja sosiaalisen tilaisuuden merkityksen. Potilaat kokevat ruokailun usein päivän kohokohtana: se rytmittää päivää ja tarjoaa tekemistä sairaalapäiviin.
Tutkimukset osoittavat kiistatta ravitsemuksen merkityksen niin lapsen kehityksessä, työikäisen hyvinvoinnissa, seniorin jaksamisessa kuin potilaan kuntoutuksessa. Myös tässä tutkimuksessa päättäjät tunnustavat ruuan keskeisen roolin hoitotyössä ja peräänkuuluttavat joustavuutta ja valinnanvapautta muun muassa digitaalisten ratkaisujen avulla.
- Ruuan keskeistä, kiistatonta roolia ei valitettavasti aina tunnusteta hankinnoissa. Oli osapuolina sitten julkiset, yksityiset tai molemmat, kuntalaisen eli asiakkaiden hyvinvoinnin on oltava kaikkien toimijoiden yhteinen tavoite. Näiden ajatusten pitää näkyä myös hankintakriteereissä, pohtii Korhola.

Tulevaisuuden ruokapalvelut
Päättäjien mukaan sairaaloiden toimintaa muokkaavat useat eri tekijät, muun muassa monituottajamalli, sairaaloiden välisen yhteistyön lisääntyminen, yksiköiden suureneminen, ikäihmisten määrän lisääntyminen ja hoitoaikojen lyheneminen sekä digitalisaatio.
Sairaalamaailman muutokset vaikuttavat myös ateriapalveluihin. Tulevaisuuden sairaalan ateriapalvelut voidaan toteuttaa vaiheittain, jotta hoitotyö ei vaarannu. Myös ruuan osalta vastauksissa korostuvat ateriapalveluiden yksilöllisyys, ruuan maku ja ravitsemus.

Tutkimuksen toteutti Innolink tammikuussa 2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti