Turun ruokamessut järjestetään 6.-8.10.2017 Turun messukeskuksessa ja siellä on mukana myös Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat ry. Luvassa on ainakin hunajan ja raejuuston yhdistelmää, Antti Vahteran hunaja-suklaamoussea ja muuta mukavaa. Tänä vuonna on juhlavuosi, Suomen Mehiläishoitajain Liitto täyttää 100 vuotta. Vuosi huipentuu marraskuussa pidettävään juhlaan. Jokin toinenkin iso satavuotisjuhla taitaa olla juuri tulossa. Kuinka hienoa!
Juteltiin kavereideni kanssa hunajasta ja mitä siitä tulee
mieleen. Kyselin myös, moniko käyttää sitä ruuanlaitossa makeuttajana tai
maustajana. Vaikka hunaja
onkin kaikessa hienoudessaan aivan loistava tuote, pitää hunajan
suurkuluttajanakin muistaa, että sokeria se on hunajakin ja energiaa paukkuu.
Mutta koska hunaja aistitaan valkoista sokeria 1,3 kertaa makeampana, hunajaa
riittää myös pienempi määrä. Jos ohjeessa on sanottu vaikka yksi desi valkoista sokeria, olen korvannut sen n.
0,5-0,75 desillä hunajaa.
Ehkä parhain terveyteen ja hunajaan liittyvä kokemus itselläni on yskän hoidossa. Samasta vihjaisee myös käypä hoito -suositukset. Yskänlääkkeistä en saa oikein mitään apua, mutta
kun laitan kuppiin reilusti hunajaa ja hiukan muita aineksia (ks. resepti alla), niin yskä
helpottuu lähes välittömästi. Mikäli haluat koittaa tätä lapsesi akuuttiin yskään, muista, että
hunajaa saa antaa vain yli 1-vuotiaille. Olenkin jo aiemmin blogittanut tämän
juoman parannuksena mm. miesflunssaan, hehheh, mutta laitan ohjeen tähän vielä
uudestaan. Hunaja on mahtava luonnon raaka-aine lähes missä vaan ruuanlaitossa. Yskänkarkottajan lisäksi laitan tähän nautittavaksenne muutaman muunkin hunajaisen herkullisen reseptin.
Yskänkarkottaja
pätkä inkivääriä
pätkä kurkumaa
luomusitruuna
pätkä inkivääriä
pätkä kurkumaa
luomusitruuna
mintunlehtiä
reilusti varsinaissuomalaista hunajaa
reilusti varsinaissuomalaista hunajaa
Jauha morttelissa pätkä inkivääriä, kurkumaa,
puolikkaan sitruunan hedelmäliha ja mintunlehdet töhnäksi. Raasta myös pestyn
sitruunan kuori. Jos omistat haudutuspannun, laita töhnä siivilään ja kaada
pannu täyteen vettä. Onnistuu ihan myös teemukissa, neste pitää
vaan siivilöidä. Lisää hautuneeseen juomaan reilusti hunajaa.
Hunaja-raparperimehu
6 raparperinvartta (n. 40 senttisiä)
350 g varsinaissuomalaista hunajaa
0,5 dl sitruunamehua
2 l vettä
Pilko raparperit. Lisää joukkoon
sitruunamehu ja juuri kiehautettu vesi. Lisää hunaja ja sekoittele hyvin, niin
että hunaja sulaa joukkoon. Säilytä viileässä ja sihtaa raparperit pois
seuraavana päivänä. Mikäli haluat makeampaa, voit lisätä hunajaa kiehauttamalla
mehun tässä vaiheessa. Tai laimenna tarvittaessa vedellä, mikäli koet liian
makeaksi. Myös kivennäisvesi toimii hyvin juoman kanssa.
Hunaja-inkiväärimarinoidut broilerin siivet ja piparjuuridippi
2 rkl hunajaa
3 rkl soijaa
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl vettä
2 tl raastettua inkivääriä
1 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria
3 rkl soijaa
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl vettä
2 tl raastettua inkivääriä
1 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria
broilerin siipiä
1,5-2 rkl raastettua piparjuurta
2 dl maustamatonta jugurttia
2 viipaletta suolakurkkua ihan pieniksi kuutioiksi pilkottuina
(loraus suolakurkku-/etikkakurkkulientä)
Sekoita marinadin ainekset. Kaada pussiin ja kääntele siipiä siinä. Anna marinoitua vähintään kolme tuntia. Paista leivinpaperin päällä uunipellillä 200-asteisessa uunissa. Tarjoa piparjuuridipin kanssa. Itse laitoin vielä aveciksi uuniin perunaveneitä ja sekoitin niitä varten toisen dipin, johon tuli ainoastaan jugua ja sweet chili –kastiketta.
Paahdetut viikunat, pähkinöitä, hunajaa ja jugurttia
4 viikunaa
jotain pähkinöitä, esim. cashew,
saksanpähkinä tms.
raastettua appelsiinin kuorta
kardemummaa
maustamatonta jugurttia
varsinaissuomalaista juoksevaa
hunajaa
Murskaa pähkinät ja paahda ihan
pikaisesti pannulla pienessä määrässä rypsiöljyä ja mausta suolalla. Leikkaa
viikunoiden päälle ristikkäisviilto ja levitä hieman. Täytä viilto pähkinöillä,
pienellä määrällä pestyä appelsiininkuorta (oranssia osaa) ja muutamalla kardemummamurulla. Paahda
uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä kylmän jugurtin kanssa
ja lorauta päälle reilusti juoksevaa hunajaa. Tiesithän, että viikunan voi syödä ihan kokonaan siis kuoret myös.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti