26.4.2017

Vappumenu - Olisiko tässä sinun vappuruokasi?

Vappupöytä on sitä parempi, mitä valmiimmaksi homman voi etukäteen tehdä. No kaikkea ei voi tietenkään saada, focaccia kannattaa tehdä juuri ennen tarjoamista ja keittokin pitää lämmittää, mikäli sen on edellispäivänä valmistanut. Ja perunasalaatin kastikkeesta kannattaa suurin osa sekoittaa joukkoon vasta aikaisintaan pari tuntia ennen syömistä. Mutta aika valmista kuitenkin. 

Olen valinnut vapuksi sillisalaatin erilaisia makuja. Tässä on kivasti Ranskaa, Italiaa, Suomea, Välimerta ja Lähi-itää. Ai mikä näistä edustaa Suomea? No punaviinimarjakastike ja Fazerin sininen tietty. Mukavaa vappua!


Paahdetty myskikurpitsa-valkosipulikeitto
Focaccia
Artisokka-päärynäsalaatti ja punaviinimarjakastike
Tabbouleh (ja tsatsikia: turkkilainen jugu, valkosipuli, kurkku, sokeri, suola, oliiviöljy)
Parsa-perunasalaatti
Lime-korianterimarinoidut paahtopaistiviipaleet
Juomat: Prosecco Casa Vinironia Extra Dry, La Caliera Moscato d'Asti, kahvi 
Fazerin sininen


Paahdettu myskikurpitsa-valkosipulikeitto


1 kokonainen valkosipuli
1 myskikurpitsa
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltasipuli
1 chili 
0,8-1 l kasvislientä
iso nokare voita  
2 dl kermaa
kourallinen persiljaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)


Leikkaa valkosipuli vaakasuunnassa halki, laita puolikkaat foliopaperille ja kaada pinnoille oliiviöljyä. Kääri folioon. Leikkaa myskikurpitsan liha palasiksi, öljyä kevyesti ja paahda valkosipulin seurana leivinpaperilla 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Kuori kesäkurpitsa, pilko kuutioiksi ja pilko keltasipuli isoiksi paloiksi. Lisää nämä ja chili kiehuvaan kasvisliemeen. Kun valkosipuli ja myskikurpitsa ovat valmiit, lisää ne kasvisliemeen. Valkosipulit lähtee kuoristaan painelemalla, varo polttamasta näppejäsi. Surauta keitto sauvalla tasaiseksi, lisää voi ja kerma ja surauta uudestaan. Tarkista suola, mikäli kasvisliemesi oli pliisu, lisää suolaa tai ainakin pippuria. Hakkaa joukkoon iso kasa persiljaa. 



Focaccia

Myllyn paras -pizzajauhoja
vettä 
hiivaa
muutama oliivi
rosmariinia
suolahiutaleita


Valmista puolikas taikina pussissa olevan ohjeen mukaan. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Voitele pieni peltinen uunivuoka tai uunipelti (17x28) reilulla oliiviöljyllä ja taputtele taikina siihen. Anna kohota ilman peitettä puoli tuntia. Painele pieniä kuoppia ja laita niihin oliiviviipaleita. Voitele taikina oliiviöljyllä ja riivi päälle tuoretta rosmariinia. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. Ota pois uunista ja voitele taas oliiviöljyllä. Heitä päälle vielä suolahiutalelastuja. Siirsin vielä hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva jäisi siihen. Focaccia on parhaimmillaan tuoreena ja hieman lämpimänä.



Artisokka-päärynäsalaatti ja punaviinimarjakastike

kastike:

3/4 rkl punaviinimarjahyytelöä (mustaviinikin kelpaa)
1/4 dl vettä
2 rkl vadelmaviinietikkaa (tai jotain muuta vastaavaa)
½ dl oliiviöljyä
muutama lehti hienonnettua rakuunaa
kierros mustapippuria myllystä
½ valkosipulinkynsi pilkottuna

Mittaa kastikeainekset kulhoon ja aja blenderillä tasaiseksi.

salaatti:

rucolaa
tammenlehväsalaattia revittynä
kirsikkatomaatteja puolitettuna
säilöttyjä artisokansydämiä pilkottuna
säilykepäärynä viipaloituna
raejuustoa (oikeasti tässä pitäisi olla sinihomejuustoa)
pinjansiemeniä paahdettuna

Sekoita.




Tabbouleh

3 dl bulguria
2-3 tomaattia
pätkä kurkkua
puolikas punainen paprika
jotain mietoa sipulia esim. puna- tai salaattisipulia
iso kourallinen lehtipersiljaa
pieni kourallinen minttua
suolaa
mustapippuria
varovasti kanelia
kunnon loraus oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu



Keitä bulgur ohjeen mukaa. Kuutioi tomaatti, kurkku, paprika ja sipuli aikas pieniksi. Silppua persilja ja minttu. Sekoita kaikki ja lisää vielä mausteet, öljy ja mehu. Älä tee tabboulehista liian kuivaa. 

Tarjoa avekkina tsatsikia. 





Parsa-perunasalaatti

Keitettyjä ja kuutioituja perunoita (kiinteitä)
keitettyjä parsoja paloiteltuna
pekonia ja pari sipulia kuutioituna ja pannulla paistettuna (voi myös jättää pekonin pois)
kapriksia

muutama retiisi

kastike:

kermaviiliä
1/2 kermaviilin määrästä majoneesia
valkoviinietikkaa yllättävän reippaasti
reilusti sokeria (koska reilusti valkoviinietikkaa)
Dijon-sinappia
mustapippuria

Laita salaattiainekset kulhoon. Sekoita toisessa kipossa kastikeainekset ja kaada salaattikulhoon. Sekoita hyvin.



Lime-korianterimarinoidut paahtopaistiviipaleet 

paahtopaisti
öljyä
puristettua limemehua
chilikastiketta
valkosipulia
tuoretta inkivääriä
tuoretta korianteria
suolaa
sokeria
omenamehua
korianteria

Paista kuumalla pannulla lihasta pikaisesti syyt kiinni. Vempauta paisti uunivuokaan ja paista 120 asteessa niin kauan, että lihan sisälämpötila on 55 astetta. Anna lihan jäähtyä ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Valmista marinadi lopuista aineksista sekoittamalla kaikki keskenään. Määriä ei kannata jännittää, osasia voi lisäillä vähän maun mukaan. Kaada marinadi lihojen sekaan ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Limehän vielä kypsentää lihaa, joten ei hätää vaikka se onkinn tässä vaiheessa kovin punaista. Paahtopaisti on muutenkin parhaimmillaan hieman punaisena.



Juomat: 

Läpi aterian: luomuinen prosecco Casa Vinironia Extra Dry 11,90€
Jälkkäriksi; La Caliera Moscato d'Asti 8,29€ ja kahvi

Suklaata: Fazerin sinistä jälkkäriviinin ja kahvin kanssa




1 kommentti:

  1. Varsin herkulliselta kattaukselta näyttää! Vastaavaa paahtopaistisalaattia söin Forumin vietnamilaisessa ja oli kyllä maittavaa. Ja La Caliera toimii aina. Täälläkin kosiskellaan pohjois-afrikkalaisia makuja vappuna. Itse tehtyjä merguez-nakkeja ja marokkolaishenkistä perunasalaattia on tulossa. Salaattiin ajattelin pottua, kevät- ja valkosipulia, paahdettuja kikherneitä ja paistettua halloumia. Kastike koostuu jukurtista, sumakista, hunajasta ja mintusta. Jälkiruoaksi appelsiinikanelimunkkeja ja inkiväärisimaa. Hyviä vappuja!
    -7-

    VastaaPoista