10.11.2015

Paahdettu myskikurpitsa-valkosipulikeitto - pala taivasta

Kurpitsa-aika ei ole ohi, vaikka halloween jo menikin. Kurpitsa  on ehdottomasti syksyinen lempparini ja monikäyttöisyydellään edustaa kasvisten kruunaamatonta aatelia. Pelkästä kurpitsalihasta saa jo sangollisen syksyistä väriterapiaa ja makea maku auttaa ohittamaan karkkikaupan. Maku on itse asiassa jopa niin makea, että suosittelen potkaisemaan kurpitsaa seuralaisineen jollain sopivan lempeällä chilillä. 

En(pä) haluaisi hehkuttaa, mutta onhan tämä keitto pala taivasta. Perusmaut, hyvät mausteet, yksinkertaista, potkua, sopivasti yrttejä. Liemen määrää kannattaa vähän miettiä sen mukaan, kuinka paksua keitosta haluaa.


Paahdettu myskikurpitsa-valkosipulikeitto

1 kokonainen valkosipuli
1 myskikurpitsa
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltasipuli
1 chili
0,8-1 l kasvislientä
iso nokare voita 
2 dl kermaa
kourallinen persiljaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Leikkaa valkosipuli vaakasuunnassa halki, laita puolikkaat foliopaperille ja kaada pinnoille oliiviöljyä. Kääri folioon. Leikkaa myskikurpitsan liha palasiksi, öljyä kevyesti ja paahda valkosipulin seurana leivinpaperilla 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Kuori kesäkurpitsa, pilko kuutioiksi ja pilko keltasipuli isoiksi paloiksi. Lisää nämä ja chili kiehuvaan kasvisliemeen. Kun valkosipuli ja myskikurpitsa ovat valmiit, lisää ne kasvisliemeen. Valkosipulit lähtee kuoristaan painelemalla, varo polttamasta näppejäsi. Surauta keitto sauvalla tasaiseksi, lisää voi ja kerma ja surauta uudestaan. Tarkista suola, mikäli kasvisliemesi oli pliisu, lisää suolaa tai ainakin pippuria. Hakkaa joukkoon iso kasa persiljaa. 


Itse söin keiton juuri paistetun ruisleivän ja savulohen kanssa, mutta klassikkona kurpitsakeiton kanssa toimii pieneksi kuutioitu paistettu pancetta ja paahdetut kurpitsansiemenet (jotka voi kaapia ihan tästä samasta kurpitsasta).

Ai juu, minulla sattui olemaan kaapissa vielä pieni pala eestiläistä savujuustoa, jonka sulatin keiton sekaan. Uuh. Muutama viipale Kippariakin toimii, avot.



1 kommentti: