Isomaksaruohon (Sedum telephium) lehdet ovat hedelmällisellä maullaan hieno lisä salaatteihin ja keittoihin. Lehdet ovat kaikessa mehikasvimaisuudessaan muhevia pullukoita, jotka pysyvät myös sellaisina monien muiden villiyrttien lehtien muuttuessa kesän edetessä masentaviksi. Lehtiä voi syödä ihan tuoreeltaan ja esimerkiksi keittoihin ne kannattaa lisätä joko ihan lopuksi tai vasta vaikka valmiiseen annokseen.
Vaikka isomaksaruoho onkin herkullinen kasvi, pitää sitä kerätä maltillisesti yhdeltä paikalta: lehdet ovat uhanalaisen apolloperhosen toukan ravinnonlähde.
Kuminainen tomaatti-isomaksaruohokeitto
öljyä
1 sipuli
3
valkosipulinkynttä
puolikas
pieni munakoiso
puolikas
varsi varsiselleriä
1½ tl kuminaa
1½ tl currya
muutama
pisara tabascoa
2
kanaliemikuutiota
vettä
purkki
kuorittuja tomaatteja
isomaksaruohon lehtiä
smetanaa tai
ranskankermaa
Freesaile
pilkottuja sipuleita, munakoisoa ja varsiselleriä hetki öljyssä, lisää mausteet
ja pyörittele vielä hetki. Lisää kanaliemikuutiot ja vettä niin paljon, että
kasvit peittyy ja vielä puoli litraa päälle. Keitä kypsiksi, lisää tomaatit ja
poraa sauvalla sileiksi. Tarkista suola. Upota joukkoon isomaksaruohon lehtiä. Tarjoa smetanana tai ranskankerman kanssa.
Erityisen hyvältä tämä maistui uunissa paahdettujen leipäviipaleiden siivellä, joiden päälle oli lusikoitu nokkospestoa ja siivu juustoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti