26.4.2015

Sorri mukaan vappupiknikille


Jos keväällä jokin asia saa varmuudella suupielet ylös, on se Sorrin kärryn ilmestyminen Turun kauppatorille. Löysin tuon mahtavan paikan joku vuosi sitten, minkä jälkeen muiden firmojen salaatit ovatkin jääneet hyllyyn (paitsi ihan pakon edessä). Ehdottomia lempparisalaattejani ovat mörkö, sorrento ja jääsalaatti. Hinta on lähes sama kuin markettien perussalaateissa, koko n. 4 kertaa isompi ja säilyvyys monta päivää parempi. Aivan uskomattomia tuotteita. Kärryssä on toki muutakin kuin salaatteja: viimeksi hain herkullisia retiisejä, pari pöheikköä yrttejä, lehtikaalia ja ihanan punaisia tomaatteja. Valikoimiin kuuluu näiden lisäksi kaaleja, maustevihanneksia, juureksia, mukuloita, sipuleita, paprikaa, pinaattia ja vaikka mitä. Ja mikä parasta, lähitila on lähitila, tuoreus paistaa asiakkaiden kasvoilla. Ja aina olen saanut hymyilevää palvelua, tai sitten housuihin pukeutunut possu toriostoksilla on vaan yksinkertaisesti niin hupaisa näky.


Kauppatorin lisäksi Sorrilla on myyntipiste kauppahallissa ja varsinainen puutarha paimalantiellä. Ravintoloitakin haluaisin hieman potkaista testamaan Sorria, tuotteita saa mm. Vihannespörssistä ja Kimmon Vihanneksesta. Puhumattakaan siitä, että esimerkiksi salaattisekoituspusseja olisi kiva nähdä myös markettien hyllyillä.

Oiva helpotus on tosiaan salaattisekoitukset. Valmiiksi pestyt ja kuivaksi lingotut salaatit ovat valmista käyttötavaraa suoraan pusseista. Osa on valmiiksi revittyä, jossain on kokonaista lehteä. On isompaa, pienempää, makeampaa, hienostuneempaa, rucolaisempaa, gurmeemaisempaa, lapsiperheelle ja yksineläjälle. Tykkään kyllä tästä ideasta. Kuinka kivan helpotuksen nämä voivatkaan tuoda mökille, piknikille, veneeseen, vanhuksille, vammaisille, metsäretkelle, mihin vaan, kelle vaan, milloin vaan. Ja tietysti myös arjen kiireeseen. Salaattisekoituspussien lisäksi pussitavarana näyttää olevan myös rucolaa ja pinaattia.

   Kuva: luvalla sivulta http://www.sorri.fi/tuotetietoutta/salaattisekoitukset#gurmee   

Vappukin lähestyy, joten ajattelin nasauttaa tähän pari mukavaa ohjetta, joita voi hyödyntää vaikkapa piknikillä. Ruokaisa salaatti ja ruishampurilainen.  Tällaiseen salaattiin lehtikaali on aivan loistavaa, sillä se säilyttää hienosti muotonsa, vaikka sitä kääntäisi ja vääntäisi ja sotkisi tahnoilla ja kastikkeilla. Ja miksei piknikille tekisi myös brie-mansikkasalaattia, se olisi kuitenkin ihan erilaista kuin tällainen ruokaisampi ja kastikkeeseen sotkettu vihreä.


Lehtikaali-sardiinisalaatti

400g fusilli-pastaa
2 pientä purkkia sardiinia tomaattikastikkeessa
iso puuhka lehtikaalia
5 isoa retiisiä
1 pieni punasipuli
1 paprika
2 omenaa
1 suolakurkku

soosi: 
1½ dl turkkilaista jugurttia
½ dl kurkkumajoneesia (tavallinenkin kelpaa)
2 rkl omenamehua
currya maun mukaan
suolaa ja pippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan, huuhtele kylmän veden alla. Poista lehtikaalista mahdollisesti paksut lehtiruodit ja revi lehdet sopiviksi paloiksi. Pilko loput ainekset kuutioiksi tai haluamiksesi paloiksi. Valmista soosi sekoittamalla kaikki raaka-aineet ja sekoita salaattiainesten kanssa. 

Vinkki: mikäli teet salaatin valmiiksi jo edellisenä päivänä älä sekoita kaikkea kastiketta siihen. Vain sen verran, ettei pasta pääse kuivumaan. Sekoita loppukastike juuri ennen piknikille lähtöä.

Ruis-kalahampurilainen

ruisleipää
kalapuikkoja tai kalafileitä
Sorrin gurmee-salaattisekoituspussi (tärkeää, että on rucolaa)
paistettua sipulia
tomaattia
makeaa sinappia
piparjuurista voileipämajoneesia (felix)


Paista kalapuikot ja paahda ruisleivät. Pilko pilkottavat. Voitele toisen ruisleipäpalan toinen puoli kevyesti sinapilla. Täytä hampurilainen ja käytä reilusti salaattia. Piparjuurisesta voileipämajoneesista tulee tähän kiva maku, sillä se sopii hyvin rucolan ja sinapin seuraan. Reilu määrä erilaisia salaatteja taas raikastaa tämän ihanan hampurilaisen, salaattisekoituspussista saa kätevästi erilaisia salaatteja ilman, että pitäisi ostaa useampia salaatteja. Ruis-kalahampurilainen toimii hyvin myös kylmänä, joten on erinomaista piknikillä. 




3 kommenttia:

  1. Ooh, Sorri, Turun kauppatorin ehdottomasti paras koju! Mä löysin ne jo varmaan 10 vuotta sitten kun Turussa vielä asuin, ja siitä lähtien oon niitä kaivannut. Mutta voi sitä onnea kun tänne saviseudun Prismaan noi salaatit saapuivat muistaakseni viime vuonna, jää kyllä rainbow-ruppanat ihan kakkoseksi... Harmi että ovat kesätuotteita, vielä tällä viikolla ei ainakaan ollut tullut valikoimiin. Noita sekoituspusseja kyllä on ollut, näppäriä nekin :)

    VastaaPoista
  2. Hei kesänaapuri, kiva kuulla kehuja. Sorri on suomalaista sesoniruokaa. Rapsakka rakenne ja maukas maku johtuvat juuri siitä, että kasvavat mullassa ja saavat arominsa auringosta ja talvella pellot lepuuttavat. Nyt on harmillisesti ollut vähäaurinkoinen kevät, joten salaatit ovat hieman myöhässä. Gurmee, Isomixi ja Mixi ja osin Rucola ovat sekoituksista jo kaupoissa, kokonaiset saavuttavat kauppapainonsa lähiaikoina. Niinhän sitä sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa ja kyllä meillä Suomessa on ihania kesäherkkuja kohta kaupat notkollaan! Nam.

    VastaaPoista
  3. Kesänaapuri, vaikka oonkin Turussa asunut jo monen monta vuotta, kesti mulla yllättävän pitkän aikaa löytää Sorri. Mutta hyvä näinkin, yksi suositus kaverilta riitti.

    VastaaPoista