14.5.2014

Paistettua lohta, mangosalsaa, guacamolea ja papuritzoa

Nyt olisi kaksi siemenellistä mangoa, eikun mullittamaan. Muistan kuulleeni, että mangon kasvattaminen on helpoin noista kaupan hedelmistä, joista kiviä tai siemeniä löytyy. Toisaalta, mangopuu on kyllä aika iso, jopa 30 metriä. Pitäisi hommata asunto vanhasta talosta, jossa on korkeat huoneet. Kelpaa myös kerrostalo läpipuhkottuine lattioineen ja kattoineen.

Heittäydyin eilen semisti Meksikon makuihin ja vähänkö oli hyvää mangosalsa paistetun lohen kanssa. Tiedättehän, kirjolohi on Meksikon kansalliskala siinä missä kaljuunakala Etelä-Afrikan. Latinosieluani koskettavan maukasta. Happoja, rasvoja, makeutta, suolaa, korianteruutta, chiliväkevyyttä. Viikonloppuna on ravintolapäivä, 6 rahayksikköä?

Niin tosiaan, miksen ole tehnyt guacamolea pitkään aikaan. Itsetehty on ihan eri ulottuvuudesta kuin kauppahyllyn moska.  Eipä niistä juurikaan löydy maullista samankaltaisuutta.


Paistettua lohta, mangosalsaa, guacamolea ja papuritzoa (4 annosta)


Mangosalsa

puolikas punasipuli
1½ limen mehu
2 keskikokoista syöntikypsää mangoa
kourallinen tuoretta korianteria
1 keskivahva chili siemenineen
2 jalapenoa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Pilko sipuli ja purista sen päälle limen mehu. Kuutioi mangolihat, silppua korianteri, pilko chili ja jalapenot. Lisää myös öljy ja kevyesti suolaa. Jätä maustamaan vähintään puoleksi tunniksi.


Guacamole

2 avokadoa
puolikas keltasipuli
2 kynttä valkosipulia
1 rkl limen mehua
1 tomaatin liha (eli sisäkalut poistettu lusikalla)
tabascoa
suolaa

Muussaa avokadoliha haarukalla. Lisää pilkotut sipulit, limehu, tomaatti, muutama tippa tabascoa ja vähän suolaa. Mielelläni laittaisin myös korianteria, mutta mangosalsassa on sitä jo. Sekoita ja anna maustua vähintään puoli tuntia.

Papuritzo

2 hengen annos pitkäjyväistä riisiä
100 g vihreitä papuja
1 chili (ei saa olla liian vahva, ettei kala peity)
1 kynsi valkosipulia
100 g mustapapuja (go green)
100 g maissijyviä
persiljaa
½ limen mehu
suolaa
mustapippuria

Laita riisi kiehumaan suolattuun veteen ja lisää 4 minuuttia ennen riisin valmistumista vihreät pavut. Pilko chili ja valkosipuli ja freesaa pikaisesti pannulla. Lisää mustapavut, maissijyvät ja limen mehu. Anna muhia pari minuuttia. Sekoita riisihässäkän kanssa ja lisää pieni knölli voita ja sekoita. Lisää tuoretta persiljaa makusi mukaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla.


4 lohifilepalaa 180g per laaki
voita
suolaa ja pippuria

Paista fileet voissa pannulla kypsiksi. Ensin nahkapuoli alaspäin, suolaa ja pippuria ja kääntö ja valmis.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti