6.11.2013

Polkkapossun herkkusämpylät

Joskus tykkäsin sämpylöistä, joissa oli paljon enemmän vehnäjauhoja - nykyään tulee lisättyä erilaisia leseitä, hiutaleita, siemeniä jne. Tästä ohjeesta on tullut aika vakio, toteutuu vähintään kerran kuukaudessa. Taikinassa on pari hauskaa jippoa: ensinnäkin siihen tulee pari kappaletta Raision Elovena 4 vilja-taateli -pikapuuropussia.  Toinen juju on tyrnijauhe. Aina välillä tulee tehtyä tyrnismootheja, joihin napsin pelkän mehun, jolloin yli jää kuoret ja siemenet. Nämä kuivatetaan lautasella tai voipaperin päällä ja lopuksi vedetään koneella jauheeksi.


Herkkusämpylät

4 dl vettä
1 dl piimää
1½ tl suolaa
2½-3 rkl siirappia
½ dl tyrnijauhetta
½ dl rusinoita
1 pussi kuivahiivaa
2 pussia Elovena 4 vilja-taateli -pikapuuroa
1 dl vehnäleseitä
3 dl vehnäjauhoja
8-10 dl sämpyläjauhoja
luraus rypsiöljyä
maitoa ja oliiviöljyä
unikonsiemeniä



  1. Lämmitä nesteet kuivahiivan vaatimalle lämmölle (42 astetta).
  2. Lisää hiiva osaan jauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisäile rusinat ja loput kuiva-aineet herkästi vaivaten, taikina saa jäädä löysäksi, kunhan se juuri ja juuri irtoaa reunoista. Jauhoja voi lisätä sitten myöhemmin.
  3. Lisää loraus rypsäriä (puolitoista ruokalusikallista) ja vaivaa. 
  4. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa (esim. mikrossa) puoli tuntia.
  5. Lisää hieman jauhoja ja pyöritä sämpylöiksi . Kohota vielä 15 minuuttia pellillä.
  6. Voitele maidon ja oliiviöljyn seoksella ja hipsuttele päälle unikonsiemeniä.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti