23.2.2009

En viitsi hehkuttaa enempää...

... mutta nämä ovat ehkä parhaita koskaan maistamiani lohipihvejä.

Bulgurisuurimot eivät ole nähneet vielä suosionsa huippua Suomessa. Ihan pelkkä veikkaus, mutta sehän on toinen nimeni. Väliviivalla Petrin ohella. Polkkapossu-Petri, ei ole mies nimellä pilattu ei tosiaankaan. Veikkaukseni perustuu pitkälti siihen, että tällä hetkellä erilaiset terveysruoat ovat muodissa. Enkä puhu nyt varsinaisista funktionaalisista elintarvikkeista, vaan ihan siitä, mikä ehkä voisi olla terveellisempi vaihtoehto. Quinoasta ollaan keskusteltu ennenkin ja se on todettu superruoaksi. Mutta superruokaa on myös bulguri, jos verrataan sen enoon pastaan, setään riisiin tai napalankoon kuskusiin. Kasvishörheilyruokavaliota noudattaville bulguria suositellaan korkean ravintoainepitoisuuden vuoksi.

Jottei juttu jäisi ihan torsoksi ja minä torspoksi, niin pari faktaa: bulgur tarkoittaa murskattua vehnää, vaikka valmistusprosessi onkin hieman monimutkaisempi. No se oli vähän tylsä juttu, mutta mitäs tästä sanotte?! Kun leffoissa näyttelijät jäävät jumiin jättiläistiimalaseihin ja päälle alkaa valua hiekkaa, niin se saattaakin olla bulguria. Hahaa. Bulguria sai niikaansa esimerkiksi Owen Wilson Night at the Museum 2:ssa.




Bulguri-vuohenjuusto-lohipihvit

3 rkl korppujauhoja + pyörittelyyn
2½ rkl vettä
1½ dl keitettyjä bulgurisuurimoita
400 g kypsää lohta
70 g raastettua juustoportin vuohen gruyereä
1 dl hakattua tilliä
10 pientä kaprista haarukalla rusikoituna
1 kananmuna
loraus sitruunamehua
suolaa
mustapippuria


Turvota korppujauhoja vedessä vartti. Sekoita kaikki aineet hyvin ja vielä uudestaan paremmin. Kaada laveaan vuokaan korppujauhoja. Kastele hieman käsiäsi ja muovaile haluamasi kokoinen pallukka taikinasta. Massa on löysän tuntuista mutta juuri sopivan kuohkeaa. Pyörittele pallukkaa korppujauhoissa. Kuumenna reilussa paistinpannussa n. ½ cm kerros rypsiöljyä. Laita pulla öljyyn reikäkauhalla ja paina se pihviksi. Älä yritä kääntää liian aikaisin, muuten menee osiksi. Paista molemmin puolin kullanruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä.

Minä söin mm. dijonilla maustetun kermaviilin kanssa, mutta vasta loppumetreillä tajusin kuinka hyviä ovat thaichilisoosin kanssa. Siis sen punaisen, tulisen ja makean. Tosin tällöin vuohi jäi hieman taka-alalle.

11 kommenttia:

  1. Bulgur on hyvää ja niin näyttävät olevan nuo pihvitkin.Oletkos kokeillut Freekeh vehnää, se on kuin vihreää bulguria;mutta saakohan sitä Suomesta...Se vasta hyvää on!

    VastaaPoista
  2. En ole kokeillut, mutta kuullut olen. Houkuttaa lievällä savuaromillaan, vai onko siinä oikeasti sellaista? En edes tiedä, saako Suomesta. Pitänee tutkailla, tai jos joku tietää, niin kertokoon.

    VastaaPoista
  3. Huh. Nämäpä vaikuttaa herkuilta kerrassaan! Pitänee joskus testata ja blogata itsekin kokemuksistaan sitten :) niin ja uusi ruokabloggaaja tässä siis esittäytyy, Polkkapossun blogihörhöilyt löytyy seuraamieni blogien listalta, kiitos siitä.

    VastaaPoista
  4. No hei haloo voitko tulla tekemään näitä ens la? Ois ihan pakko ku noin nätisti puhuit. Bulgur on mun suuhun parempaa kuin quinoa tai kuskus, ne on liian pieniä ryynejä.

    VastaaPoista
  5. Virpi, Hienoa, kyllä tänne maailmaan uusia blogittajia mahtuu. Käynpä vilaisemassa sun hörhöilyjä :D

    Muulari, Kovasti mielelläni tulisin, mutta pakko vetää puihin ja jättää teidät muorit sinne keskenään kokkaamaan. Mutta jos vielä ennen kesää otettaisiin uusi yritys ja vedettäisiin laulut raikumaan. Eiköhän hommat luonnistu Jampan ja Sampankin kanssa. Sniif :(

    VastaaPoista
  6. Heii. Vähänkö. Ei voi olla pahoja. Tahdon, tahdon. (En sitä paitsi ehdi edes kauppaan ja mulla on vaan suklaata.) (Tai ei sitä oikeestaan enää edes oo.) (Ni et kiitti vaan.)

    VastaaPoista
  7. Ketsuppi. No pyörittele suklaita korppujauhoissa, uppopaista ja nautiskele syntisen karhunmarjakastikkeen kanssa :D

    VastaaPoista
  8. Ihania, tosi hyvän näköinen paistopinta. Pakko testata.

    VastaaPoista
  9. Ja näin nopeasti tulee sanomista, kun postauksestani löytyy kirjoitusvirhe. En takuulla korjaa: niikaansa.

    VastaaPoista
  10. On siinä freekehissä vähän savun makua.Jännän makuista kuitenkin.Ehkä etnisistä kaupoista saisi?

    VastaaPoista