8.5.2007

Koolsla

Valkokaali, porkkana, viinietikka ja majoneesi ovat nykyaikaisen länsimaisen coleslawn perusosia. Joskus siihen näkee laitettavan myös omenaa, ananasta, punakaalia tai vaikkapa sinapinsiemeniä. Maittain reseptit tietysti vaihtelevat paljonkin ja esimerkiksi kiinalaisessa keittiössä voi coleslaw'ssa olla nuudeleita, manteleita ja auringonkukansiemeniä. Saksalaiselle coleslaw'lle tyypillisiä aineksia ovat paprika ja sellerinsiemenet. Jamakalaisessa keittokirjassani on ohje, johon perusainesten lisäksi laitetaan saksanpähkinöitä ja dry jerk-mausteseosta, jota voisin jopa tehdä valmiiksi maustehyllyyni. Jos sinne vielä jotain mahtuisi. Harkitsisin kyllä paatoksella seoksen uudelleennimeämistä.

Coleslaw on siis hyvin yksinkertaisesti sanottuna kaalisalaattia. Simppeliä se oli jo roomalaistenkin aikaan, sillä roomalaisten kokkien repertuaariin kuului salaatti, johon tuli kaalia, munia, viinietikkaa ja mausteita. Tieto on peräisin Apicukselta, kuuluisalta roomalaiselta herkkupepulta, joka heitti kampinsa Tiberiin, kun ei enää pystynyt kustantamaan valtavia päivälliskutsuja.

Ruokahistorioitsijoiden mukaan sana coleslaw tulee hollanninkielisestä sanasta koolsla. Se lienee peräisin Amerikkaan muuttaneilta hollantilaisilta uudisasukkailta jostain 1700-luvulta. En lähde väittämään vastaan, vaikka joskus hyvin harvoin tapanani onkin natista. Nykyaikainen länsimainen coleslaw ei kuitenkaan voi olla ajalta ennen 1700-lukua, sillä majoneesi keksittiin silloin. Tai no, majoneesin alkuperä olisikin oma tarinansa...

Coleslaw sopii mielestäni parhaiten grillatun lihan kanssa. Pizzamättöönkin se menee ihan hyvin: ei kai pizzerioissa turhaan ole tarjolla salaattipöydässä kaalisilppua. Alla olevan version söin grillatun lihan puutteessa eilen iltapalaksi. Majoneesin jätin pois heti kättelyssä, sillä halusin jotain vähän kevyempää. Maustamaton jogurtti korvasi majoneesin, mistä seurasikin makuun mukavaa kirpeyttä. Vastavedoksi kirpeydelle lisäsin salaattiin päärynää ja sen makeutta: varsin osuva valinta. Salaatti kaipasi myös väriä, joten suhautin kippoon vielä pakastepussillisen maissia.



Kirpeän raikas päärynä-coleslaw

500 g valkokaalia
2 porkkanaa
2 päärynää
1 pss maissia
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl vähärasvaista maustamatonta jogurttia
suolaa
pippuria
sokeria

Suikaloi kaali, raasta porkkanat ja kuutioi päärynät. Sekoita kaikki ainekset ja mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Lisää vielä ripaus sokeria, sillä päärynän makeus ei luultavasti jaksa täysin taittaa kirpeyttä. Riippuu tosin, kuinka makeita päärynöitä olet löytänyt.

Tarjoa grillatun lihan kanssa.

5 kommenttia:

  1. Minua kiinnostaa ruoan historia, joten annapa vinkkejä, mitä kannattaa lukea.

    VastaaPoista
  2. Helsingin yliopiston kirjaston tietokannasta löydät varmasti vaikka mitä, kun laitat hakusanoiksi "ruoka historia" tai "food history". Ainakin Turun yliopiston kirjastosta saa lainata, vaikkei enää olisi yliopistossa kirjoilla tai ei olisi koskaan ollutkaan.

    Pari voin tietty mainitakin. Ihan(a) klassikko on Brilliant-Savarinin Makujen fysiologia, joka löytyy kaupunginkirjastostakin varmasti. Se on kyllä aika hassu kirja ja vaatii tiettyä asennetta. J.Lahden Gastronomian historiasta löytyy varmasti myös hauskoja juttuja.
    Englanniksi löytyy Cambridge World History of Food, joka on kaksiosainen tietopaketti. En tiedä löytyykö kaupunginkirjastosta, mutta yliopistolta varmasti. Toussaint-Samat'n History of Food on myös hyvä tiiliskivi ja siitä löytyy ainakin kappaleita luettavaksi googlen books osiosta eli
    http://books.google.com/ ja hakusanaksi history of food, sieltä löytyy sitten vähän muutakin vihiä :D

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaa raikkaalta, pitääpä kokeilla grillievästen kylkeen kesämmällä :).

    VastaaPoista
  4. Vau. Tuosta Brilliant-Savarinista olen kuullut ennenkin, eräs kulutussosiologi suositteli sitä. Cambridge-paketti alkoi heti kiinnostaa. Täytyy kipittää johonkin kirjastoon. Kunhan nyt saisi hieman vapaa-aikaa ensin järjestettyä... Tai siis aikaa on ajoittain, mutta silmät ovat täynnä lukemista siinä vaiheessa.

    VastaaPoista
  5. Sait muuten myytyä minulle Toussaint-Samat'n History of Foodin. Rahat kylläkin menivät Amazoniin. Se on kesämökillä (joka ei ole Amazonin rannalla, vaikka tämän käsityksen saattaisi saada) ja talven aikana ehdin unohtaa kaiken, joten luotan ostoksesta saatavan ilon olevan ehtymätön.

    VastaaPoista