16.5.2006

Kyl määki savulohi

Lähestyin eilen Jaanaa ja se murahti pelottavan lempeästi. Joskus Jaana osaa olla paskamainen, mutta olen oppinut elämään sen kanssa. Jos Jaana murisee liian lujaa, sidon sen vanhentuneet natisevat osat rautalangalla ja otan siltä hengen pois. Joskus Jaana kerjää sitä, mutta en ole niin helppo: en anna sen hallita elämääni. Jaana on jääkaappi-pakastimeni, joka elää omaa elämäänsä. Ei Jaana ole edes vanha, mutta takuun loppumisen jälkeen se alkoi pitää epämääräisiä ääniä. Pari kertaa vuodessa leikin tee-se-itse-miestä ja siirrän Jaanan pois paikoiltaan. Jaana kaipaa silloin tällöin viritystä ja sen b-rappu rautalankaa. Jaanan takamuksessa on nimittäin jotain, joka resonoi. Silti Jaana on unelmakaappi. Pakastaa jääkaapissa olevat kasvikset ja pitää maidon taatusti viileänä. Kylmä on parasta. Välillä Jaana savuaa, mutta en anna sen häiritä askareitani. Jaana kaipaa vain huomiota.

Avasin eilen Jaanan ja silmiini osui kylmäsavulohen rippeet. Se oli Jaanan valmistamaa: lohta savun ja kylmän keskellä. Paketissa kyllä luki Apetit, mutta sehän on Jaanan toinen nimi. Tyttönimeltään hän on Samsung.

Tuli tuossa ystäväni kanssa keskustelua kylmäsavulohesta. Todettiin, että harvalla on hajuakaan, miten kylmäsavulohi eroaa esim. lämminsavulohesta ja miten ne yleensä edes valmistetaan. Lämminsavustus on se perinteinen savustusmuoto, eli kala heitetään savustuspömpeliin savua tuottavan aineksen, vaikkapa leppälastujen, kanssa ja pömpelin alle laitetaan tuli. Näin hienosti yksinkertaistaen. Kylmäsavustuksessa lämpötila ei nouse yhtä korkeaksi, siitä jo menetelmän nimikin. Kylmäsavustuksessa on perusajatuksena kalan kuivattaminen savun avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuli ja savun lähde ovat pitkän hormin päässä kaloista, jolloin savu ehtii jäähtyä tarpeeksi matkalla ja kalan lämpötila pysyy sopivan alhaisena. Kylmäsavustus on romantisoituna optimitilana hidasta ja voi kestää jopa päivistä useampiin viikkoihin. Tämä on kuitenkin ihan höpö-höpöä, sillä tällaisia kaloja et useimmista kaupoista löydä. Eri asia Erkki Erämiehen ahtipidoissa. Joka tapauksessa teollinen kylmäsavustus tehdään pahimmassa tapauksessa jopa kolmessa tunnissa tekniikalla, jossa kala ei ole savua nähnytkään. Jotkut valmistajat minimoivat myös painohävikin säätämällä uunin mahdollisimman kostealle, jolloin vakuumissa myydään kuluttajalle märkää wanna-be-kylmäsavulohi-mössöä.

Tein eilen illalla helpon ja nopean iltaruoan kahdelle. Valmistukseen menee aikaa kymmenisen minuuttia.


Kylmäsavulohipasta

250 g fettuccine tuorepastaa
parsakaalin nuppuja
8 siivua kylmäsavulohta
2 dl kermaa 7%
½ dl valkoviiniä
½ dl maitoa
maizenaa
kanaliemikuution puolikas tai hieman reilu
ripaus valkopippuria
parmesan juustoa
tilliä


Keitä fettuccineja ja parsakaaleja kolme minuuttia vedessä. Laita paistinpannulle tai toiseen kattilaan kerma, valkoviini, maito ja kanaliemikuutio. Kiehauta ja suurusta maizenalla. Mausta valkopippurilla. Suolaa ei välttämättä tarvita, sillä kylmäsavusta tulee mukava suolan maku. Lisää kalasiivut kastikkeeseen ja anna muhia pari minuuttia. Laita pastat ja parsat lautaselle, kaada kastike päälle, ripauta päälle hieman parmesania ja koristele tillillä.

8 kommenttia:

 1. Heh. Sorsakeittiössäkin tehtiin eilen kylmäsavulohipastaa. Tosin vähän erilaista, enkä muistanut, että suolan kanssa pitää olla varovainen. Siitä illalla lisää.

  VastaaPoista
 2. Tuo kuulostaa kyllä hyvältä. Tätä pitää kokeilla. =)

  VastaaPoista
 3. En tainnut laittaa muuten suolaa ollenkaan. No liemikuutiossa on tietty hyvä satsi.

  VastaaPoista
 4. Tarina Jaanasta osui ja uppos :D Pari-kolme lauseenpätkää yliviivamalla kertomus kaimasta sopii myös muhun..

  Viime joulun alla seisoin kaupan kalatiskin jonossa. Mun takana oli nuorimies, jonka takaa keski-ikäinen täti innokkaasti kurkisteli tiskiä: "Onko siellä kylmäsavulohta? OOn käynyt jo kolmessa kaupassa ja joka tiskistä se oli loppunut." Vinkkasin vieressä olleeseen kylmäkaappiin, jossa roikkui vakuumipakkauksia. "Eih! En ikinä osta sitä vakuumissa! Se on niin paljon parempaa irtomyynnissä." Samassa joku henkilökunnasta, joka täytteli tiskiä, toi sylissään ison vakuumin, repäisi sen auki ja lisäs lohen irtomyyntiin.. Sekä minä että nuorimies käännyttiin hymyillen katsomaan tätiä. Harvoin näkee sen ikäisen naisen punastuvan niin herttaisesti :) Kuinkahan paljon täti vielä tippuis luuloistaan, jos lukis sun blogia?

  Resepti on nam!

  VastaaPoista
 5. Heh. En olekaan ainoa nolojen tilanteiden tyyppi.

  VastaaPoista
 6. This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
  »

  VastaaPoista
 7. Looks nice! Awesome content. Good job guys.
  »

  VastaaPoista