20.6.2022

Vegaaninen Pasta e Fagioli tai ihan vaan Pasta fasuli

Italian keittiöstä ei välttämättä tule heti pavut mieleen, mutta pitäisi tulla. Pohjois-Italiassa papuja viljellään maasta taivaaseen, eikä kukaan voi jäädä paitsi papujen syömiseltä. Maaseudulla niitä tarjotaan makkaroiden kanssa, syödään pastan seassa, keitoissa, padoissa ja muhennoksissa. Yhtä hyvin papuihin voi törmätä oli sitten kyseessä antipastot, side dishit tai pääruuat.  

Pasta fasulin salainen lyömäase on soffritto: sellerin, sipulin ja porkkanan täydellinen yhdistelmä tuottaa tuloksena sopivasta makeutta, karvautta ja maukkautta. Soffritto ei suinkaan kuulu ainoastaan pasta fasuliin, vaan on olennainen osa italialaista keittiötä. Soffritto syntyy kypsyttelemällä hiljaisella lämmöllä kuutioituja kasviksia. Itse lisään mukaan vielä lopuksi valkosipulia, sillä eihän ilman sitä voi elää.

En oikeastaan edes tiedä, millainen oikean pasta fasulin pitäisi olla, vai onko sellaista olemassakaan. Riippuu ehkä myös siitä, missä päin Italiaa satut olemaan. Vaihtoehtoina on soppaa, sakeaa soppaa, pataa, muhennosta ja vaikka mitä. Itse ajattelin, että kiva olomuoto olisi jotain muhennosta muistuttavaa. Ja niin se olikin.

Pasta e Fagioli eli Pasta fasuli

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 porkkanaa
  • 1 varsi sellerinvartta
  • 1 iso sipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 0,5 rkl tomaattipyreetä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 0,5 rkl etikkaa
  • 0,5 rkl sokeria
  • 10 dl kasvislientä
  • 200 g vegaanista chorizoa
  • suolaa ja mustapippuria
  • 4 dl pastaa (keittämättömänä)
  • valkoisia papuja
  • puoli puskaa persiljaa
  • ravintohiivahiutaleita
Pilko porkkana, selleri ja sipuli pieniksi kuutioiksi ja freesaa oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää sekaan pilkotut valkosipulit, mutta älä polta niitä. Kärventynyt valkosipuli pilaa tämänkin ruuan. Lisää pyree, tomaattimurska, etikka, sokeri ja kasvisliemi. Anna poreilla nelisenkymmentä minuuttia minuuttia pienellä lämmöllä. Paista chorizopalat pannulla ja kypsennä pasta omassa kattilassaan. Lisää chorizot ja lisää tarvittaessa suolaa sekä mustapippuria. Lisää pastat ja hakattu persilja. Annoksen päälle sopii kivasti ravintohiivahiutaleet. Varsinkin siinä vaiheessa, kun olet jo laskenut annoksen päälle homehtunutta parmesaania, lusikoinut sen pois ja muuttanut annoksen ravintohiivahiutaleilla vegaaniseksi. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti