Italian keittiöstä ei välttämättä tule heti pavut mieleen,
mutta pitäisi tulla. Pohjois-Italiassa papuja viljellään maasta taivaaseen,
eikä kukaan voi jäädä paitsi papujen syömiseltä. Maaseudulla niitä tarjotaan
makkaroiden kanssa, syödään pastan seassa, keitoissa, padoissa ja muhennoksissa.
Yhtä hyvin papuihin voi törmätä oli sitten kyseessä antipastot, side dishit tai
pääruuat.
Pasta fasulin salainen lyömäase on soffritto: sellerin,
sipulin ja porkkanan täydellinen yhdistelmä tuottaa tuloksena sopivasta
makeutta, karvautta ja maukkautta. Soffritto ei suinkaan kuulu ainoastaan pasta
fasuliin, vaan on olennainen osa italialaista keittiötä. Soffritto syntyy kypsyttelemällä
hiljaisella lämmöllä kuutioituja kasviksia. Itse lisään mukaan vielä lopuksi
valkosipulia, sillä eihän ilman sitä voi elää.
En oikeastaan edes tiedä, millainen oikean pasta fasulin
pitäisi olla, vai onko sellaista olemassakaan. Riippuu ehkä myös siitä, missä
päin Italiaa satut olemaan. Vaihtoehtoina on soppaa, sakeaa soppaa, pataa, muhennosta
ja vaikka mitä. Itse ajattelin, että kiva olomuoto olisi jotain muhennosta
muistuttavaa. Ja niin se olikin.
Pasta e Fagioli eli Pasta fasuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 porkkanaa
- 1 varsi sellerinvartta
- 1 iso sipuli
- 5 valkosipulinkynttä
- 0,5 rkl tomaattipyreetä
- 500 g tomaattimurskaa
- 0,5 rkl etikkaa
- 0,5 rkl sokeria
- 10 dl kasvislientä
- 200 g vegaanista chorizoa
- suolaa ja mustapippuria
- 4 dl pastaa (keittämättömänä)
- valkoisia papuja
- puoli puskaa persiljaa
- ravintohiivahiutaleita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti