- Arvostamme Suomessa ulkomaisia nimisuojatuotteita kuten Feta-juustoa tai Prosciutto di Parma -kinkkua, mutta samalla unohdamme oman ruokakulttuurimme hienoudet, MKN:n Keskuksen ruoka- ja ravitsemusalan kehittämispäällikkö Marita Suontausta harmittelee.
Yliopistojen ja MKN:n käynnissä olevan yhteishankkeen avulla tuodaan nimisuojatietoutta erityisesti ruoka-alan oppilaitoksiin. Digitaalinen opetusmateriaali valmistuu tämän vuoden aikana.
MKN:n asiantuntijoita koulutetaan samalla ohjeistamaan ryhmittymiä, jotka voivat hakea yleiseurooppalaista alkuperämerkintää suomalaiselle tuotteelle. Tällä hetkellä Aito saunapalvikinkku -tuotteen nimisuojahakemus on jo Euroopan komission käsittelyssä. Kansallisen vaiheen selvityksessä ovat ainakin Suonenjoen mansikka ja Savolainen talkkuna.
- Kun tuote on Suomessa tunnettu ja tunnistettu, myös ulkomaalaiset matkailijat osaavat siihen tarttua. Erityisesti eteläeurooppalaiset tuntevat hyvin alkuperämerkityt tuotteet ja osaavat niitä etsiä, projektipäällikkö Mervi Louhivaara Brahea-keskuksesta muistuttaa.
Nimisuojan puolesta toimijat korostavat, että kyseessä on ruokakulttuurin tuotteisiin liitetty laatujärjestelmä, joka edellyttää yhteistyötä. Nimisuojaa voi hakea maantieteellistä alkuperää edustavalle tuotteelle tai tuoteperheelle, ei yksittäisen yrityksen tuotemerkille.
Nimisuojatuotteiden ei ole tarkoitus pitää hengissä muinaisia perinnereseptejä, vaan tuoda esiin kaupallisesti valmistettavia tuotteita, jotka kuuluvat omaan elävään ruokakulttuuriimme, erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen Ruralia-instituutista painottaa.
SUOMALAISET NIMISUOJATUT TUOTTEET v. 2021
Lapin Poron kuivaliha
Lapin Poron liha
Lapin Poron kylmäsavuliha
Lapin Puikula
Kitkan viisas
Karjalanpiirakka
Kainuun rönttönen
Puruveden muikku
Kalakukko
Sahti
Suomalainen Vodka
Suomalainen Marjalikööri, Suomalainen Hedelmälikööri
Tietoa nimisuojausjärjestelmästä ja aiheeseen liittyvää esitysmateriaalia:
aitojamakuja.fi/nimisuoja
Soisin, että niinkin hienolle ja omaperäiselle ruoalle kuin mämmille saataisiin nimisuoja. Se estäisi samalla näiden kaikenlaisten taateli-bataatti-riisijauho-perunahiutale-kvinoamössöjen kutsumisen mämmiksi. Ehkä se auttaisi siihenkin, että suomalaiset alkaisivat arvostaa mämmiä eikä kaikkien ulkomaalaisvieraiden aina tarvitsisi kuulla sitä 200 vuotta vanhaa typerää vitsiä, miten Suomessa tarvitaan äkkiä rahaa ja ruokaa kun täällä joudutaan kaikki syömään kahteen kertaan.
VastaaPoista