25.8.2018

Omenat käyttöön – nyt

Omenasato on tänä vuonna runsas mutta paikoin heikkolaatuinen. Mitä ylijäämäomenoille voisi tehdä, ettei kaikki menisi ihan harakoille?

Harmittelin tänään ajellessani omakotitaloalueen läpi niitä kaikkia palluroita, jotka oli jätetty maahan mädäntymään. Olisi niin hienoa, jos porukka jaksaisi keräillä omenoita vaikka portin viereen muiden iloksi! Meitä kyllä löytyy. Toiveajattelua varmaan. Erityisen iloinen olisin valkeakuulaista. 

Facessakin voi ilmoitella hedelmistään, Turun alueella toimii Turun Omenapörssi, pääkaupunkiseudulla on vastaava. 
Kompostointi on ihan ok


Jos ei millään jaksa kiinnostua lahjottamisesta, niin voihan ne tietysti kärrätä kompostiinkin. Siellä omenan on hyvä olla. 

Omenat maatuvat kompostissa nopeasti, jos hedelmät on ensin murskattu esimerkiksi lapiolla. Omenakerrosten väliin on hyvä panna karkeaa kuiviketta sekä muuta kasvijätettä.


Jäteasemat valmistavat omenoista biokaasua


Jäteasemat ottavat suurempia määriä omenoita vastaan, mikäli naapurit, hirviporukat, työkaverit, tai lähikoulut eivät innostu. Lounais-Suomen Jätehuollosta kerrotaan, että omena kuuluu biojätteeseen, joka pitää pakata maatuvaan kääreeseen kuten sanomalehteen, tai biohajoavaan pussiin ennen bioastiaan laittamista. Tämä on tärkeää hajuhaittojen ja bioastian likaantumisen ehkäisemiseksi.No tämä ohjeistus vaihtelee jätehuolloittain. Jossain riittää, että ylijäämät vetää mustaan jätesäkkiin, johon vain selvästi merkitsee sisällön.

Jätteenkäsittelylaitoksissa omenoista tuotetaan biokaasua ja arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun.

- Tämän syksyn ylijäämä- tai jäteomenoista tuotettu biopolttoainemäärä vastaa parinkymmenen henkilöauton vuotuista polttoaineenkulutusta, Päijät-Hämeen Jätehuollon palveluesimies Mika Kantele valistaa. 

Läheskään kaikki jätehuoltolaitokset eivät ota omenoita ilmaiseksi vastaan. Kannattaa muistaa. 

Ammattiviljelmiltä omenoita viedään suhteessa huomattavasti vähemmän jätelaitoksiin kuin kotipuutarhoilta. Tähän tietty vaikuttaa myös se, että ammattiviljelmillä omenat eivät pääse niin huonoon kuntoon, kun ovat koko ajan tarkan syynin alla. Ja muutenkin kaikki mahdollinen materiaali koitetaan käyttää hyödyksi.

Ei unohdeta reseptejä


Ai mutta, omenoita voi kuulemma käyttää ruuanlaitossakin. 

Hyvä apu on kustannusosakeyhtiö Moreenin julkaisema Omena päivässä  365 omenaista reseptiä. Ja mikäli sieltäkään ei saa apuja, suureen Possuun voi aina luottaa. Kirjotin nimittäin lähes tasan kaksi vuotta sitten samasta aiheesta Mihin käyttäisin omenani? -otsikolla. Sieltä reseptivinkkejä, megessä muun muassa omena-kanelikompotti ja ternimaitojuusto, puolukka-omenapiirakka ja punkku-omenasoosi riistalle. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti