14.1.2016

Borssikeitto

Kylmä ilma, höyryävä keitto, lämmin sydän. Mikki Hiiri -kalsari monikossa ja villasukat varpaissa. 

Borssikeitto eli venäläinen punajuurikeitto (monta annosta)

1 kg punajuuria
1 iso keltasipuli
2 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
150 g keräkaalia
2-2,5 l kasvislientä
rosmariinia
timjamia
fenkolia
meiramia
1,5 rkl etikkaa

Kuori punajuuret ja raasta ne karkealla terällä. Itse vedin monitoimikoneen isoimmalla raastinterällä. Pilko keltasipuli, kuoritut porkkanat, valkosipulit ja kaali. Kypsyttele punajuuriraastetta öljyssä paistinpannulla. Laita samalla keittokattilaan hieman öljyä ja lisää sinne porkkanat, sipuli ja kaali. Kypsyttele hetki ja lisää valkosipuli. Lisää myös punajuuriraaste ja kasvisliemi. Anna muhia niin kauan, että kaikki on varmasti kypsää. Mausta haluamillasi yrteillä, mm. Provencen yrtit sopivat hyvin borssiin. Lisää etikka.Tarkista suola ja pippuri. Myös chili sopii kivasti borssiin.

Ripottele annoksen päälle persiljaa ja kippaa kunnon knölli smetanaa. Borssin ei ole tarkoitus olla perinteisen soppamainen eli liemen määrä on vähäisempi, jolloin lusikkakin pysyy melkein pystyssä.

Juomaksi: viineistä pinoit noirit, oluista pilssit. Tai vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti