14.4.2014

Täytetty hauki ja piparjuurikastike

 
Hirveä tuuri kävi, kun satuin paikalle ison haukiparven uidessa rantakalliota päin. Kuulin yhden toteavan "damn" ennen pyörtymistään. No väärässähän tuo oli, ei se mikään pato ollut. Noukin huono-onniset kalat talteen, revin suolet pihalle, leikkelin ruumiinosat paloiksi, heittelin pusseihin ja piilotin jääpalakoneeseen.
 
Joutsen kyttäsi toisella puolen laituria kuolleita haukia, mutten päästänyt sitä saaliille. Ihan kaikkia haukia en kuitenkaan leikellyt. Kävi nimittäin niin, että sain mahtavan idean, tehdään täytettyä haukea. No ei kauaakaan mennyt, kun olin jo oman ideani suurin vastustaja. Takki kääntyi moneen kertaan ja tuuliviiri pyöri kuin pieru nahkahousuissa. Silti ideaa toteuttamaan.

Ja tulihan siitä ihan saaplarin hyvää. Vaikka haukipullat onkin aina varma valinta ja Sylvi Salosen uunihauki ihan mahtavaa, niin kyllä tällä voi hyvillä mielin elostella. Täytetty hauki ja piparjuurikastike on oman alansa klassikko. Ohje on hyvin yksinkertainen, lopputulos todettiin Liedon lihakeittiössä vähintäänkin positiiviseksi yllätykseksi.


Täytetty hauki ja piparjuurikastike

1 hauki (n. 1-1,5 kg)
sitruuna
keitettyä riisiä
sipuli
tuoreita herkkusieniviipaleita
suolaa
pippuria
fenkolinsiemeniä
korppujauhoja
pari kynttä valkosipulia pilkottuna
voisulaa

Kastike:

piparjuurta
voita
½ dl valkoviiniä
2 dl vahvaa kalalientä (tai vettä + kalafondia)
1½-2 dl smetanaa
kotisinappia
maizenaa + vettä

Purista suomustetun ja peratun hauen sisälle muutama ruittaus sitruunamehua ja rankaise vatsaa myös merisuolalla.

Paista pilkottu sipuli ja herkkusienet pannulla. Lisää keitetty riisi. Mausta suolalla ja pippurilla. Murskaa vielä sekaan vähäinen määrä fenkolinsiemeniä. Maistele, ei saa tulla fenkolia liikaa, ettei anis hallitse. Täyte saa olla aika suolainen. Täytä kala ja vedä vatsa kiinni cocktailtikuilla. Korppujauhota pinta. Paista uunissa 185 asteessa n. 35 minuuttia. Kaada kalan päälle 20 minuutin kohdalla voisula-valkosipuliseosta.Valkosipulin olet pilkkonut ja kevyesti freesannut voissa ja päälle lisänyt mukavan knöllin voita sulamaan. Kun hauki tulee ulos uunista, on selkäruotokin jo niin pehmennyt, että kalasta voi ihan kivasti leikata annospaloja.

Raasta piparjuurta pienellä terällä n. puoli desiä. Laita kattilaan voita ja paista piparjuurta n. 3 minuuttia. Poista piparjuuri odottamaan. Lisää laakerinlehti, valkoviini ja kalaliemi. Keittele n. 5 minuuttia ja poista laakeri. Lisää smetana ja sinappia kunnon turaus.  Keittele hetki ja suurusta vielä maizenalla. Lisää freesattu piparjuuri. Tarkista suola ja lisää sinappia tarvittaessa. Kotisinapin voi korvata jollain muullakin makealla sinapilla. Jos haluat ennemmin käyttää dijonia, ripota kastikkeeseen makeuden saamiseksi hieman sokeria. Pieni nokare voita ei tee myöskään pahaa.2 kommenttia:

  1. Ai hitsi, mun isoäitini teki aina täytettyä haukea ja se oli ihanaa: sisällä riisiä ja luumuja ja valmiin aterian päälle valuteltiin kanamunalla maustettua kastiketta. Kalan vatsa ommeltiin karhunlangalla kiinni ennen uunipaistamista. Että oli hyvää!

    VastaaPoista
  2. Miksiköhän toi luumu on niin suosittu hauen täyte? Eilen asiasta juuri keskusteltiin ja mietittiin, oliko niin, että köyhempi kansa korvasi joulukinkun jouluhauella, jolloin luumu oli luonnollinen valinta täytteeksi. Tiedä häntä.

    VastaaPoista