3.4.2013

Ylivoimainen kasvishampurilainen - paras - wö beast

Kauan on kärsitty vilua ja nälkää, Balkanin vuorilla taistellessa. Vaan ei kärsitä enää: sielläkin kasvaa kikherneet, maissit, kananmunat, merelliset tahnat, suolat ja persiljat, joista tämän mahtavan hampurilaispihvin pystyy valmistamaan. Olen jo kauan ollut totaalikyllästynyt kasvispihveihin, jotka on valmistettu raasteista. Tässä sellaisille hyvä ja pehmeärakenteinen vaihtoehto.

Valehtelematta tämä kasvishampurilainen menee kaikkien ikinä maistamieni hampurilaisten Top 3:n sakkiin ja osin vielä Mattiinkin, mikä Mattia ihmetyttää. Ihan sikapossumaisen hyvää. Parhautta. Tulokseen pääsin testailemalla muutamaa netistä löytämääni hyväksi tiedettyä reseptiä esim. tätä. Testailin myös Henkan ja Nikin vs. Amerikan tähtikokit -aivoituksia. Näitä sitten yhdistelin ja tulos siis älyttömänjärjettömän mahtava.Todella ärsyttävää hehkuttamista.



Kasvishampurilainen (tai siis oikeastaan pihvi x 8-9)

1 sipuli pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuina
½ tl chiliä
1 tl juustokuminaa
400 g kikherneitä
100 g keltaisia linssejä
50 g maissia
kourallinen tuoretta persiljaa hakattuna
1½ rkl tuoretta korianteria hakattuna
½ rkl kotisinappia
1½ rkl Pirkan välimerentahnaa
1 dl korppujauhoja
100 g fetaa haarukalla muussattuna
1 kananmuna vatkattuna
suolaa ja pippuria
öljyä

Freesaa sipuleita ja mausteita hetki pannulla öljyssä. Heitä kaikki blenderiin ja aja puolikarkeaksi massaksi. Muovaile n. 1½ cm paksuiksi pihveiksi ja paista runsaassa rasvassa. Pihvejä tulee n. 8-9 kpl. 

Kun olet saanut pihvit paisteltua, ehdotan että rakennat kasvishampparisi näistä aineista. Tai siis en ehdota, vaan käsken: hampurilaissämpylöitä, ketsuppia, sinappia, kurkkumajoneesia, tulista salsaa, salaattia, jugurttiin tehty coleslawta, cheddaria, tomaattia ja kurkkua. Älä jätä mitään pois, jos haluat parhautta. Paitsi kurkkumajoneesin saat luvallani korvata kermaviilillä.

Päivitys 16.7.2013

Pihvi kannattaa paistaa matalalla lämmöllä ja pitkään. Muuten käy käry. Pihvistä on tarkoituksella jätetty pois sidosaineita: jos siitä haluaa helpommin koossapysyvän, voi taikinaan lisätä kananmunan ja vaikka paahtoleipäviipaleen. Taikinaa saattaa olla käsin hieman vaikea muovailla. Itse teen aina niin, että nostelen lusikalla pannulle kekoja, jotka sitten painelen tasaisiksi.

17 kommenttia:

  1. Oi, oi! Tämä kuulostaa kyllä ihan luvattoman herkulliselta!

    VastaaPoista
  2. Saako tyhmä ulkosuomalainen kysyä, notta mitä sisältää tuo mystinen välimerentahna? Lieneekö tapenaden kanssa mitään tekemistä? Pirkkaa kun ei näillä main lähikaupassa myydä ja haluaisin kokeilla näitä pihvejä pikimmiten. Enkä uskalla lähteä soveltamaan, kun se oikein vahvasti kiellettiin :)

    VastaaPoista
  3. Tuolta tietoa... http://www.pirkka.fi/tuotteet/62392-pirkka-valimeren-tahna-tomaatti-paprika-135-g

    VastaaPoista
  4. Aivan loistavan hyvaa, vaikka nain ulkosuomalaisina valimerentahnan kohdalla jouduimme soveltamaan (sekoitimme muutama paiva sitten paahtamiamme vahan ja vahan enemman tulisia paprikoita ja tomaattipureeta), ja kotisinappi oli dijonia ja linssit ainakin taalla punaisina myytavia.

    VastaaPoista
  5. Oli huippuhyvää. Olen myös kyllästynyt niihin raastettuihin kasvispihveihin. Tämä oli hyvää vaihtelua ja noudatin ohjeitasikin hampurilaisen kokoamisessa täysin.

    VastaaPoista
  6. Näitä tarjoillaan torstaina synttäreillä. Tuleeko kikit ja linssit raakoina vai kypsennettyinä? T: Kaisla

    VastaaPoista
  7. Upea resepti. Älkääkä jättäkö coleslawta pois!

    VastaaPoista
  8. Ja sen verran vielä neuvoksi muille: ei saa paistaa liian kuumalla pannulla, muuten käy huonosti. Hitaasti ja rauhallisesti hyvä tulee. Mutta siis paras kasvispihvi, mitä olen syönyt.

    VastaaPoista
  9. Minä olin niin rebel, etten laittanut kaikkia täytteitä. Ja persilja ja korianterikin unohtui ostaa. Ja välimeren tahnasin korvasin punaisella currytahnalla. Mutta silti oli herkullista!

    VastaaPoista
  10. Välimeren tahna onkin hämyä, mutta korianterista tai persiljasta en kyllä luopuisi. Mutta teikä onkin Rebel!

    VastaaPoista
  11. Oi tuli tosi hyviä pihvejä! Laitoin välimeren tahnaa enemmänkin ja lisäksi vielä hampparin väliin vähän niin ku ketsupin tilalta, nam! Ja cheddarjuustokastike toimi muuten todella hyvin... ;)

    VastaaPoista
  12. Muuten hyvä mut HENGENVAARALLISEN HERKKÄNÄ KORIANTERIALLERGISENA en voi käyttää korianteria,ja sitähän on tuupattu marinointiseoksiin,mausteseoksiin,makkaroihin,esim savujuustoon ja yleensä kaikkeen mikä on maultaan hyvää...milläs korvaisitte korianterin?

    VastaaPoista
  13. Tarvis tehdä tästä gluteiiniton versio, mitä korppujauhojen tilalle? Murskattuja nachoja? jotain mantelijauhetta?

    VastaaPoista
  14. Persiljalla korvaisin korianterin, jos kerran ihan pakko on. Joskus korvasin korppujauhot perunamuusilla.

    VastaaPoista
  15. Oli hyvät pihvit ja hampparit, kiitos ohjeesta. Väliin laitoin myös itsetehtyä aiolia eli valkosipulimajoneesia ja homejuustoa.

    VastaaPoista