14.8.2010

Sudenkorentoja ja tyrnimarjoja

Latuskajalkailin jo aamusta Turun sataman rantamilla. Tuuleton, hiostava ilma ympäröi ääriviivani. Heitin paidan pois, alushousuja en ollut vaivautunut edes pukemaan: ponnahdin mereen kuin juuri rikkoontunut riippuliidin. Lähdin uimaan Airistoa kohti ja muutaman kilometriä kissaa uituani nousin kalliolle hengähtämään. Jääkautisella graniitilla maatessani tunsin hetkellisen yhteyden esihistoriaan - tunnetta lisäsi käsittämätön määrä fossiileilta näyttäviä sudenkorentoja tanssimassa itseään transsiin dervissien tavoin. Nousin seuraamaan metallinvihreänä hohtavaa kaunista korentoa, joka viekoitteli minutkin tanssiin. Yhteinen polkkamme herätti saariston henkiin.


Nyt kun sait minut ajatuksiisi tanssimaan alastomana kalliolla, vihellän paussiksi huiluuni. Paitsi että seuraavaksi korento ohjasi minut tyrnipensaiden luo. Siis tosiaankin, tyrnipensaiden. Kyllä niitä sitten näköjään kasvaa saaristossa. Ihan tosta vaan, suitsait sukkelaan.

Mitä siis teen kaikilla noilla marjoilla? Vaikka tyrnimarja onkin supermarja, en hae nyt lääkinnällisiä vaikutuksia vaan ihan puhtaasti makuelämyksiä. Jos sinulla on siis joku huippuhyvä resepti, kerro ihmeessä siitä. Eikä reseptin oikeasti tarvi olla edes huippuhyvä, kaikki kurakin kelpaa. Ainahan niitä voi jalostaa, repiä ideoita tai heittää suoraan roskikseen.

Nopean ideoinnin jälkeen seuraavat jutut ovat kehitteillä:
  • Tyrni-tähtianismarmeladi
  • Tyrnihillo
  • Vaaleaa kalaa ja ranskankermapohjaista rakuuna-tyrnikastiketta
  • Tiikerijääteöä eli siis vaniljajätskiä ja raidat tyrnistä
  • Tyrnitiramisu
  • Kookospannacotta ja tyrnihilloke
  • Tyrni-kuohuviinisorbetti
Heh, kuten nyt huomaan, menee aika rennolla tassulla jälkkäreiden puolelle. Eli siis muitakin appeita kaivattaisiin jälskyjä kuitenkaan unohtamatta.

Antaa siis tulla.

5 kommenttia:

  1. Juustokakkuun ainakin sopii kiilteeksi.

    VastaaPoista
  2. Hei Polkkapossu,

    Hienoja ideoita nuo ovat, tämä ei varmaan ole ihan yhtä hieno, mutta minä olen ensin hieman keittänyt kattilassa marjoja, lisännyt hieman sokeria ja sitten sekoittanut rahkan joukkoon.
    On hyvää.

    VastaaPoista
  3. Sanni, juustokakkuun sitä mietinkin ja kiilteeksi juuri. Onko ideoita mitä siihen pohjaan heittäisi?

    Anu, Aah, kaksi kirpeää. Meikä tykkää. Toisin kuin juuri ostamistani karkeista, joissa kyljessä luki "kirpeitä". No ei ne oikeesti mitään kirpeitä olleet.

    VastaaPoista
  4. Jossain kehuttiin ravintolasta saataneen suklaakakkua tyrni-valkosuklaakastikkeella. Mitenhän moisen soosin saisi aikaiseksi? Kirpeys olisi kuitenkin kiva säilyttää ettei mene äiteläksi.
    Hra possu: tyrnipensaiden kohtaamiskuvaus sai taas kerran limbisen järjestelmäni värisemään innosta!:D ihanaa kynäilyä.

    VastaaPoista
  5. Toteutitko jo tikrujäätelön? Kuulostaa unelmaiselta.

    VastaaPoista