4.1.2010

Ranskaa siioille

Kuka myöntää olevansa pihalla kuin Ute Po-joessa, kun ruokaohjeen otsikossa on kummallisuuksia kuten à l'Arrabiata, à la Bohémienne tai vaikka à la Châtelaine? Ikään kuin jo näiden sanojen merkistö sirkumflekseineen, heittomerkkeineen ja nousevine/laskevine aksentteineen ei tuottaisi suurta tuskaa. Olosuhteet huomioon ottaen nämä merkistöt ovat tuska-asteikolla hyvinkin lievällä tasolla, mutta silti ne aiheuttavat aivoissani liikehdintää.

Sitä paitsi voi noita raukkoja ulkomailta tulleita, jotka joutuvat opiskelemaan suomea. Ajatelkaapa vaikka tuota juuri mainittua sanaa: näen silmissäni kurditytön, joka istuu Suomea maahanmuuttajille -kurssin loppukokeessa Turun kristillisellä opistolla ja tehtävänantona on määrittää sana nousevine kaikkine nominien taivutusmuotoineen. Siis mitä pilkunpanentaa, oikein alkoi jo sapettaa opiston puolesta.

Tänään raotan teille salaisuuksieni verhoa. Ehkä myöhemmin turinoin monta muutakin hassua à la -juttua. Sitä paitsi tämä ei varsinaisesti ole edes hauska, tuskin monen mielestä edes kiinnostava. No voi voi.

Tädää: à la Provencal = provencelaisittain. Viittaa siis ruokiin, jotka valmistetaan provencelaiseen tyyliin. Ruoassa on tällöin usein mm. valkosipulia, tomaattia ja oliiviöljyä. Muina raaka-aineina saatetaan käytetään esimerkiksi anjovista, munakoisoa, herkkusieniä ja sipulia.

No niin, eipä se ollut sen kummempi juttu. Tänään valmistuu kalaa à la Provence.


Siikaa à la Provence
(3 annosta)

600 g siikafileitä
1 sitruunan mehu
½ dl ranskalaista valkoviiniä
pari valkosipulinkynttä
luraus oliiviöljyä
puolikas sipuli
1 tlk tomaattimurskaa
salt ja pepa
muutama varsi persiljaa

Laita siikafileet marinoitumaan sitruunamehuun ja valkoviiniin tunniksi. Silppua sipulit ja freesaa niitä hetki oliiviöljyssä. Kaada marinadi pannulle sipulien seuraksi ja lisää myös tomaattimurska, suola ja pippuri. Sivele uunivuoka öljyllä, laita siikafileet vuokaan ja kaada kastike päälle. Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia. Silppua päälle persiljaa ja kauho kitaan perunamuusin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti