7.10.2021

Kirjasuositus: Suomen ruokahistoria


Tiesitkö, että parmesaania syötiin Suomessa jo 1700-luvulla? No en tiennyt minäkään. Perimätiedon mukaan Turussa sitä alettiin syömään vasta 2000-luvulla ja Kangasalla sitä hyödynnetään edelleen vain lumikkojen talviruokinnassa. (<- ei kirjasta)

Mutta se on kuulkaas ilmestynyt, ja onhan tuota odotettu. Tai minä olen. Ritva Kyllin Suomen ruokahistoria -kirja on mainiota luettavaa. Itseään sillä ei kannata yrittää nukuttaa, sillä nälkä alkaa taatusti hiipiä, ja jääkaapin ovi herättää talon muut nukahtajat. Uteliaisuus hiipii myös siihen malliin, ettei lukemista voi lopettaa.  

Kyseessä ei siis suinkaan ole keittokirja, vaikka ruokaohjeita onkin viljelty siellä täällä tarpeen mukaan. Juuri sopivasti tällaiseen opukseen. Suomen ruokahistoria -kirja painottuu 1700-luvun alusta 1900-luvun lopun ruokahistoriaan. Toki Kylli käsittelee myös ammoisimpia aikoja, kun siihen on tarvetta. Historiateos on lähdeviitoitettu, mikä tällaiselle vähintäänkin sofistikoituneelle kulttuurintutkija-uskontieteilijähumanistiplantulle tuo varmuutta elämään. Vaikkakin jos itse olisin kirjoittanut kyseisen kirjan, vähintään puolet olisi mielikuvitukseni tulosta ja lukijan tehtävänä olisi päättää, mikä on totta ja mikä tarua. Eikä tietoakaan lähdeviitteistä. Ritvaan voi luottaa, mikä on tietysti oletusarvo arktisen ja pohjoisen historian yliopistonlehtorilta!

Kirja on Gaudeamuksen kustantama, hinta on tällä hetkellä hieman alle 30€. Olisinkohan nähnyt tämän jossain jo äänikirjanakin vai oliko vasta tuloillaan?!

Alla oleva teksti on suoraan lehdistötiedotteesta:

Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin

Suomalaisen ruoan historia on täynnä makoisia yllätyksiä ja tuttuja ruoka-aineita. Alussa oli suolakala, naurishaudikas ja kaali. Sittemmin suomalaiset ovat löytäneet spagetin, säilykeananaksen ja chilin sekä oppineet syömään puikoilla. Mitä tässä välissä tapahtui? Suomen ruokahistoria kylvää, hauduttaa, pilkkoo, hapattaa ja mikrottaa – se kertoo jokapäiväisen ruokamme kiehtovan tarinan 1700-luvulta aina vuosituhannen taitteeseen asti. Makuelämysten lisäksi pohditaan niukkuutta ja puutetta, tieteellisiä ja teollisia innovaatioita sekä ruoan mahtia muuttaa yhteiskuntaa.

Elokuu 2021 / ISBN 978-952-345-135-3 / Sidottu B5 / Noin 380 sivua, värikuvitettu / KL 68.2, 92 / UDK 641/642, 948.0

Kirjan arvostelukappale on saatu kustantajalta.

 

 

1 kommentti:

  1. Kiitos kirjasuosituksesta! Erityisen mahtava kuulla, että joku on viihtynyt myös lähdeviitteiden parissa. :) Äänikirja on parhaillaan tekeillä, ilmestyy loppuvuodesta.

    VastaaPoista